Két napra megáll Görögország

Vágólapra másolva!
Még az ügyvédek is leteszik a tollat Görögországban a készülő, sorrendben ötödik nyugdíjcsökkentés miatt. A kétnapos sztrájk szervezői az újabb megszorítás parlamenti megszavazását akarják megakadályozni, és a próbálkozás nem esélytelen.
Vágólapra másolva!

Kétnapos általános sztrájk és tüntetéssorozat kezdődik kedden Görögországban. Az akcióhoz a közalkalmazottak mellett a privát szféra számos dolgozója is csatlakozik - írta tudósításában a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A munkabeszüntetést azért időzítik mostanra, mert szerdán sorsdöntő szavazást tart a görög parlament a nemzetközi hitel következő részletének lehívásához szükséges megszorító intézkedésekről.

Az országnak 13,5 milliárd eurós megtakarítást kell elérnie, ehhez immár ötödször készülnek csökkenteni a nyugdíjakat, továbbá a parlament előtt lévő javaslat szerint emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik a béreket és a szociális ellátásokat.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki
Sztrájkfelhívás Athénban

A kétnapos sztrájk során többek között a tömegközlekedési és egészségügyi dolgozók, a légiirányítók, a taxisok, az újságírók és az ügyvédek tagadják meg a munkát. A tömegközlekedésben és a médiában alkalmazottak közül sokan már hétfőn sem dolgoztak.

Az újabb megszorítás miatti felháborodás nyomán egyáltalán nem biztos a csomag parlamenti elfogadása. A hárompárti koalíció legkisebb pártja, a Demokratikus Baloldal már jelezte, hogy nem fogadja el az intézkedéseket, és a szocialisták is számíthatnak lázadó képviselőkre. Ha a javaslat kudarcot vall, vagy később nem megy át a 2013-as költségvetés tervezete, Görögország nem kapja meg a következő, 31,5 milliárd eurós hitelrészletet, és csődbe megy.

Antonisz Szamarasz miniszterelnök vasárnap azt ígérte a választóknak, hogy a mostani lesz az utolsó bér- és nyugdíjvágás. Azt magyarázta, hogy az euró megőrzése az abszolút prioritás, "mert ha ezt nem sikerül elérni, minden más értelmetlenné válik".