Először lesz nyíltan meleg szenátor a kongresszusban

Vágólapra másolva!
Az eddigi eredmények alapján nem várható nagy felfordulás a kongresszusban, így valószínűleg megmarad a demokrata többség a szenátusban és a republikánus többség a képviselőházban. Több republikánus jelöltet is büntettek a választók a nemi erőszakról hangoztatott nézeteik miatt. Wisconsin küldi a szenátusba az első, nyíltan meleg szenátort.
Vágólapra másolva!

Az elnökválasztás mellett a teljes képviselőházról is szavaztak az amerikaiak. A 435 fős képviselőházban két évvel ezelőtt a republikánusok szerezték meg a többséget: 241 képviselőjük volt a demokraták 194 képviselőjével szemben, és ezzel a többséggel sikerült megnehezíteniük a demokrata elnök munkáját. A demokratáknak 24 mandátumot kellett volna visszaszerezniük a többséghez. Az CNN becslése szerint az eddigi eredmények alapján demokratáknak 175, a republikánusoknak 226 képviselői helyük lesz. A fennmaradró helyek esetében egyelőre még nem hirdettek eredményt. A képviselőház elnöke, a republikánus John Boehhner szerint a korábbi jelentős republikánus fölény megmaradása azt jelenti, hogy a választók nem akarnak adóemeléseket.

Visszatért a kongresszusba az Egyesült Államok leghíresebb politikai dinasztiája, miután Joseph Kennedyt, a meggyilkolt Robert F. Kennedy szenátor unokáját megválasztották az amerikai képviselőház tagjának. A 32 éves Joseph Kennedy Massachusetts állam egyik körzetében jelöltette magát kongresszusi képviselőnek.

A száztagú szenátus harmadáról is szavaztak, és a demokratáknak sikerült megtartaniuk a többségüket: 51 szenátoruk lesz, míg a republikánusoknak csak 45. Két független szenátor is nyert, két államból pedig még nem érkeztek meg az eredmények.

Wisconsin adja a szenátus első nyíltan meleg szenátorát a demokrata Tammy Baldwin személyében. Fontos szenátori posztot veszítettek el a republikánusok Indiana államban, ahol a szavazók megbüntették Richard Mourdockot, amiért a kampányban arról beszélt, hogy "isten szándéka szerint való", ha egy nő nemi erőszak közben esik teherbe. Mourdock elszólásából a demokrata Joe Donnelly húzott hasznot.

Nem sikerült bekerülnie a szenátusba a republikánusok másik jelöltjének Todd Akinnek sem, aki egy korábbi interjúban az abortuszellenes nézeteit magyarázva kijelentette, hogy a megerőszakolt nők nem esnek teherbe. A Missouri államban induló Akin a demokrata Claire McCaskillel szemben maradt alul. McCaskill győzelme elég súlyos csapás a republikánusoknak, akik azt remélték, hogy az ő helyének a megszerzésével komoly lépést tesznek a szenátusi többség megszerzése felé.

A rendkívül szoros elnökjelölti versenyt hozó Ohióban is sima demokrata győzelem született: a hivatalban lévő Sherrod Brown nyert. Újraválasztották képviselőház egyetlen magyar származású képviselőjét, Andy Harrist is. A republikánus Harris Maryland 1-es választókörzetében a szavaztok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 64,6:31,7 százalék arányban győzött demokrata ellenfelével, John LaFerlával szemben. Harris eredeti demokrata kihívója, Wendy Rosen szeptemberben egy botrány miatt - állítólag 2008-ban Marylandben és Floridában is szavazott - visszalépésre kényszerült.

A kormányzók versenyében az eddigi eredmények szerint a demokraták öt, a republikánusok négy államban nyertek, két további államban még számolják a szavazatokat.