Letette a fegyvert az EU a banánháborúban

Vágólapra másolva!
1991-ben kezdődött az EU és tizenegy latin-amerikai ország között a banánháború, vagyis az a vitasorozat, amely szerint az EU a vámpolitikájával előnybe hozza a volt gyarmati országok termelőit.
Vágólapra másolva!

Húsz év után véget ért a banánháború - írta a BBC. Az Európai Unió húsz éven keresztül diszkriminatív védővámokkal sújtott tizenegy latin-amerikai országot, hogy megdrágítsa a banánszállítmányukat, ezzel versenyképessé téve olyan karibi és afrikai országok termelőit, ahol korábbi európai gyarmatok voltak.

Brazília, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Venezuela és Peru szenvedték meg, hogy az Európai Unió kivételezett a saját kistermelőivel. Az EU nyolc év alatt 176 euróról 114 euróra mérsékli a banán tonnánkénti vámját.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vezetője Pascal Lamy történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást. Az Európai Unió már 2009 decemberében beleegyezett, hogy csökkentse a banánra kivetett vámokat, de azóta sem tudott megállapodni a tizenegy latin-amerikai országgal.

A Fox csatorna szerint Costa Rica sütötte el az első lövést a banánháborúban 1991-ben, amikor kikelt az EU eljárása ellen, amely a volt európai gyarmatok termelőinek kedvez.