Gyűlölte az emberiséget a moszkvai lövöldöző

Vágólapra másolva!
Breivikhez hasonlítják azt az orosz jogászt, aki a szerda reggeli munkakezdés után agyonlőtte hat kollégáját. A férfi a gyilkosság előtt napokig ivott, és az egyik közösségi oldalon az emberiséggel szemben érzett gyűlöletéről elmélkedett.
Vágólapra másolva!

A moszkvai sürgősségi kórházban meghalt annak a lövöldözésnek a hatodik áldozata, akit egy oroszországi gyógyszercég jogásza lőtt le szerdán több kollégájával együtt. A 30 éves férfit a közösségi oldalakon orosz Breiviknek nevezték el a norvég férfihoz hasonló, előre kitervelt bűncselekmény elkövetési módja miatt.

Az irodai videokamerák rögzítették, amint Dmitrij Vinogradov a reggeli munkakezdéskor hatalmas hátizsákkal lépett be az irodaház folyosójára, majd átöltözött. Ezután védőmellényben, fekete katonai öltözékben, karabéllyal a kezében ment be az egyik irodába, ahol hidegvérrel fejbe lőtte az ott tartózkodó alkalmazottakat. Egy nőnek sikerült kimenekülnie.

Szakértők szerint a gyanúsítottnak mindössze 18 másodpercre volt szüksége a kivégzésszerű gyilkossághoz. Ezután még egy embert megölt az épület negyedik emeletén. A nyomozók 230 lőszert találtak nála, és az is kiderült, hogy kilőtte az összes tárat, ezért nem tudott magával végezni, mint azt előre eltervelte. A rendőröknek azután megadta magát. A lövöldözésben súlyosan megsérült a gyanúsított volt barátnője is, aki miatt a férfi a gyilkosságot kitervelte. A fiatal nő szakított vele, ezért lőtte le volt szerelme. A nőt a mellkasán érte a golyó. Az internetes közösségi oldalakon és többek között az NTV televízió weboldalán az is látható, amint a gyanúsítottat kikérdezik. A férfi a szerda éjszakai helyszíni szemlén megmutatta, hogyan követte el tettét.

Szakemberek szerint a moszkvai férfi jó előre felkészült a gyilkosságokra. Az egyik internetes közösségi oldalon üzenetet helyezett el, amelyben az emberiséggel szembeni gyűlöletéről és arról írt, hogy csak egyetlen megoldást lát: "Ennek az emberi komposztnak minél több részegységét megsemmisíteni". A férfi napokig ivott, mielőtt rászánta magát terve megvalósítására.

Mint az NTV televízió beszámolt róla, a többszörös gyilkosság elkövetőjének bejegyzését szinte azonnal többen "lájkolták", azaz a "tetszik" megjelöléssel látták el. Miután a sajtóban megjelent a hír a bűncselekményről, még többen jelezték, hogy tetszik nekik a moszkvai ámokfutó bejegyzése.