Óriásit égett a BBC a lepedofilozott lorddal

Vágólapra másolva!
Az áldozat egy volt jobboldali politikust vélt felismerni a zaklatóját ábrázoló képen, az angol közszolgálati televízió pedig hírműsort készített róla. Az áldozat beismerte, hogy hibázott, a politikus pert akar indítani, a BBC vezetője pedig bocsánatot kért, és vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Hamisan vádolt szexuális zaklatással egy volt jobboldali politikust az angol közszolgálati televízió, a BBC egyik műsora Nagy Britanniában - írja a BBC online hírportálja. A jelenleg is kormányzó tory párt egykori kincstárnokát, Lord McAlpine-t egy Steve Messham nevű férfi vádolta meg azzal, hogy a kilencvenes években zaklatta őt.

A műsor ugyan nem nevezte meg név szerint Lord McAlpine-t, de Twitter-felhasználók felismerték, és a kommentekben megnevezték Lord McAlpine-t. A műsor adásba kerülése után Messham közölte, hogy tévedett, és Lord McAlpine mégsem zaklatta őt.

Messham szerint a rendőrség még a kilencvenes években mutatott neki egy képet a zaklatójáról, és tévesen azt mondták, hogy az Lord McAlpine-t ábrázolja. Most pénteken azonban újabb fotót mutattak neki, és rájött, hogy a politikus nem azonos azzal, aki zaklatta.

Nem ez volt az első botrány

A tévé elnöke, George Entwistle bocsánatot kért a politikustól, és vizsgálatot indított az ügyben, amelynek idejére minden Newsnight-nyomozást felfüggesztettek. Lord McAlpine mindvégig tagadta a vádakat, ügyvédje pedig közölte, hogy pert indítanak azok ellen, akik tévesen a zaklatási ügyhöz kapcsolták a politikus nevét.

A Newsnight körül az utóbbi időben ez a második botrány. Korábban azért indult vizsgálat a műsor ellen, mert nem küldtek adásba egy olyan anyagot, amelyben többen is pedofíliával vádolták a BBC egykori sztárját, a műsorvezető Jimmy Savile-t. Ez egy évvel azelőtt történt, hogy a már elhunyt Savile ellen megindult a rendőrség i nyomozás.