Két hét alatt 140 halott a Sao Pauló-i bandaháborúban

Vágólapra másolva!
Riasztó a közbiztonsági helyzet a legnagyobb brazil városban, Sao Paulóban. Idén közel ezer embert gyilkoltak meg, csak az elmúlt két hétben száznegyvenet a bandaháborúkban. Korábban zárnak az iskolák, az önkormányzat módosította a buszjáratai útvonalát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt szombat este Brazília legnagyobb városában, Sao Paulóban. Este tíz órakor egy motoros hajt egy lakáshoz, megöl két lakót, majd elhajt. Egy órával később egy közeli kerületben a rendőrök tűzharcban lelőnek két férfit. Egy másik helyen más rendőrök egy holttestet találnak, a fejében golyóval - az egyike annak a 14 embernek, akit egyetlen éjszaka gyilkoltak meg a brazil nagyvárosban - számol be a brit Guardian.

Az elmúlt két hétben legalább 140 embert gyilkoltak meg Sao Paulóban. Szeptemberben 144 ember lett gyilkosság áldozata, az év első kilenc hónapjában 982. A katasztrofális közbiztonság miatt korábban zárnak az iskolák, és módosították az önkormányzati buszjáratok útvonalait is. Ennek fő oka egy hadüzenet nélküli háború a legnagyobb bűnbanda és a rendőrség között.

A rendőrök idegállapotát jelzi, hogy pénteken este egy szolgálaton kívüli tiszt lelőtte egy autó sofőrjét és utasát, miután azok a kocsija elé kanyarodtak. A rendőr azt állította, hogy fegyvert látott a járműben, és félt, hogy megtámadják.

A múlt héten a brazil rendőrség úgy döntött, hogy egy új hírszerző ügynökséget hoz létre, hogy szembeszálljanak a szervezett bűnözéssel. Nem kormányzati szervezetek szerint azonban egykori és jelenlegi rendőrökből is milíciák jöttek létre, akik jelentős hasznot húznak a kábítószer-kereskedelemből.