Csalódott Romney-szavazók elszakadnának az USA-tól

Vágólapra másolva!
Több mint százezer amerikai petícióban kérvényezte, hogy Barack Obama újraválasztása után elszakadhassanak az Egyesült Államoktól. A Fehér Ház egyelőre nem reagált.
Vágólapra másolva!

Több mint százezer amerikai írta alá azt a petíciót, amelyet a Fehér Ház "Mi, az emberek" elnevezésű weblapjára töltöttek fel. Azt szeretnék elérni, hogy államuk elszakadhasson az Amerikai Egyesült Államoktól, miután Barack Obamát újraválasztották elnöknek - írja a brit BBC.

Az amerikai alkotmányban nincs olyan klauzula, amely megengedné egy tagállamnak, hogy kilépjen a szövetségből. Legutóbb a polgárháború után volt arra példa, hogy egy állam elszakadt volna.

Összességében több mint 20 petíciót töltöttek fel a Fehér Ház weblapjára, olyan államok lakóinak aláírásával, ahol az elnökválasztáson a republikánus Mitt Romney nyert Obamával szemben. Csak Texasból több mint 25 ezer aláírás érkezett, ezzel átléptek egy küszöböt, vagyis a Fehér Ház választ ígért. Texasban Romney 15 százalékot vert rá Obamára.

A legtöbb petíció a Függetlenségi Nyilatkozat nyitó tételét idézi, amely megadja az alapító államoknak azt a jogát, hogy feloszlassák a politikai rendet, és új nemzetet formáljanak.