Vágólapra másolva!
Az eredeti tervek szerint szankcionálták volna azokat a nagyvállalatokat, akik nem tesznek eleget annak, hogy 2020-ig a felügyelőbizottságuk közel fele nő legyen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság meghátrált attól a javaslatától, amely női kvótát írt volna elő a tőzsdén bejegyzett nagyobb euurópai cégeknek - adta hírül a Reuters hírügynökség meg nem nevezett EU-s forrásokra hivatkorva. A forrás szerint több ország - élükön Nagy-Britanniával -, és nagyvállalat gyakorolt nyomást a tervezet visszavonásáért.

A javaslat szerint a bizottság törvényben írta volna elő, hogy a 250 főnél, illetve az évi 50 millió eurós bevétellel rendelkező vállalatok felügyelőbizottságokban legalább 40 százalékban legyenek nők 2020-ig. A terv szerint a célt nem teljesítő cégek pénzügyi szankciókban részesültek volna, és a EU-s közbeszerzésekből is kizárták volna őket.

A névtelen forrás szerint az új javaslat azt foglalja magába, hogy a nagy cégek 2016-tól tegyenek lépéseket a 40 százalékos arány eléréséig, céldátumot azonban nem határoz majd meg az EB.

Az EB felmérései szerint jelenleg 15 százalékos a nők aránya az érintett cégekben, ezen a statisztikán kívánt volna javítani a tervezet. A Reuters szerint Norvégiában (ami nem is tagja az EU-nak) 2009-re elérték, hogy a nagyvállalatok vezetésében 40 százalékos legyen a nők aránya.