Az eddigi legnagyobb szervezett sztrájk zajlik Európában

Vágólapra másolva!
Számos európai uniós ország munkavállalója csatlakozott a szerdára meghirdetett, első páneurópai sztrájkhoz. Spanyolországban a dolgozók 80 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben, a közlekedés több helyen összeomlott. Madridban és Milánóban a tünetők összecsaptak a rendőrökkel, Rómában tüntető tanárok kartonpapír-feszületre kötözték magukat. A sztrájkokhoz hozzászokott görögök egyelőre csendesen tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Az eddig volt legnagyobb összehangolt sztrájkba kezdtek szerdán európai munkavállalók. Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájkot tartanak, de a görög és olasz munkások is az utcára vonultak - számol be a brit Guardian.

Az európai cselekvés és szolidaritás napjának keresztelt akció célja felhívni a vezetőket arra, hogy mondjanak le az adóemelés és a kiadáscsökkentés politikájáról, melyet a pénzügyi válság kirobbanása óta folytatnak. Az Európai Szakszervezeti Konföderáció képviselője, Jude Kirton-Darling a BBC-nek arról beszélt, rá szeretnének világítani arra a tényre, hogy a megszorítások csak mélyítik a válságot Európában.

Forrás: AFP/Dani Pozo
Madridban már kora reggel összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel. A képre kattintva galéria nyílik!

A közlekedési helyzet katotikussá vált. Spanyolországban és Portugáliában több száz repülőjáratot töröltek, köztük a British Airways járatait is. Belgiumban pedig a vonatok nem járnak a vasutasok sztrájkja miatt. A szervezők bejelentése szerint Spanyolországban a munkavállalók 80 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben. A nulla órakor kezdődött sztrájk első nyolc órájában az ipari termelés nagyságát jól jelző áramfogyasztás 15,5 százalékkal esett vissza.

Országszerte megbénult a közúti forgalom, a madridi metró csak 30 százalékos kapacitáskihasználással üzemelt. A nagyvárosokban hatalmas dugók alakultak ki, a bilbaói bevezető utakon több kilométer hosszú sorok torlódtak össze. Az országos és körzeti tévéállomások is beszüntették adásaikat. Csupán a Madrid belvárosában lévő üzletek nyitottak ki, és végezték munkájukat a szokásos módon. A sztrájknap végén a legtöbb spanyol város központjában nagygyűlést tartanak. Madridban a szervezők több mint százezer tiltakozót várnak az esti órákban az utcákra.

A Guardian beszámolja szerint Spanyolországban több mint hatvan embert vettek őrizetbe délelőtt, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Ennek során 34 ember, köztük 18 rendőr megsérült.

Európai dolgozókat felfaló sárkány Torinóban

Olaszországban több mint száz tiltakozó eseményt szerveztek a meghirdetett négyórás általános sztrájk keretében. A sztrájkhoz a közalkalmazottak és a közlekedési dolgozók is csatlakoztak, kivéve a légi forgalmat és a városi tömegközlekedést. Milánóban több ezer diák vonult az utcára, hogy tiltakozzon a megszorító intézkedések ellen, hozzájuk később közlekedési dolgozók, mozdonyvezetők és kórházi dolgozók is csatlakoztak.

A Guardian beszámolója szerint egy csapat diák betörte egy milánói bank ablakát. Rómában szélsőjobboldali egyetemisták kövekkel dobálták meg a rendőröket, miközben a miniszterelnök irodája felé vonulnak. "Ne verjétek szét az iskolát!" - szóltak a római pedagógusmenet transzparensei. Az MTI tudósítója szerint a tanárok kartonpapír-feszületre kötözték magukat.

A diákok megmozdulásain szélsőséges csoportok csaptak össze a rohamrendőrséggel. Több órás utcai harc zajlott a római Tevere folyó rakpartján, ahol hatvan fiatalt vettek őrizetbe. A sisakot viselő tüntetők petárdákkal, kövekkel, üvegekkel és utcai étteremasztalokkal, virágvázákkal támadták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Torinóban három rendőr megsérült, az egyik állapota súlyos. A rendőrség Milánóban, Genovában, Padovában és Nápolyban is fellépett fel a közlekedési csomópontokat, vasútállomásokat elfoglaló diákok ellen.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Rómában is az utcára vonultak. A képre kattintva galéria nyílik!

Torinóban a tüntetők tojással dobálták meg az adóhivatalt is, és a diákok betörtek a gazdasági minisztérium irodáiba. Máshol festékbombákkal vették célba a bankokat. Egy transzparensen egy óriási kínai sárkányfej az európai dolgozókat falja fel. A Nápolyhoz közeli Pomigliano d'Arcóban a Fiat-gyárnál a fémipari szakszervezetek tüntetnek.

Németországban alig vannak az utcán

Az adósságválság által leginkább sújtott Görögországban csendesebb tüntetések zajlanak. A helyi szakszervezetek szerdára háromórás munkabeszüntetést hirdettek az állami és a magánszektorban. Görögországban csak idén 19 általános sztrájkot hirdettek - melyeknek látható eredménye lényegében nem volt. Iliasz Iliopulosz szakszervezeti vezető szerint a mostani akció jelzi, hogy Görögország már nincs egyedül, és a többi európai ország is ugyanattól a "szörnyű" neoliberális gazdaságpolitikától szenved, amitől ők.

Franciaországban hivatalosan nincs sztrájk, ennek ellenére arra számítanak, hogy sokan csatlakoznak az akcióhoz. Az Egyesült Királyságban este menetet tartanak a megszorítások ellen. A brit szakszervezeti szövetség emellett levelet visz szerdán az Európai Bizottság londoni irodájába, ebben azt sürgetik, hogy az európai vezetők más irányból álljanak hozzá a válsághoz.

Tüntetők maroknyi csoportja ment az utcára szerda reggel Németországban, hogy szolidaritásukról biztosítsák társaikat Európa-szerte. Egyelőre csak néhány törölt repülőjárat jelzi az európai eseményeket. Michael Sommer, az egyik legnagyobb német szakszervezet vezetője arra kérte a politikusokat, hogy a válsággal folytatott harc során figyeljenek jobban a társadalmi egyenlőtlenségek problémájára. Angela Merkel kancellár a maga részéről üdvözölte a tiltakozást, mondván, mindenkinek joga van tüntetni.

Csalódást keltő GDP-adatok jöttek a sztrájk napján

A görög GDP 7,2 százalékkal csökkent a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten, a második negyedévi 6,3 százalék visszaesést követően. A görög gazdaság ötödik éve van recesszióban. A görög kormány azzal számol, hogy sok év után csak valamikor a jövő év végén nőhet először a GDP.

Portugália is GDP-adatot közölt szerdán: a hazai összterméke 3,4 százalékkal esett vissza éves szinten, és 0,8 százalékkal negyedéves összehasonlításban. A portugál gazdaság ezzel már nyolcadik negyedéve zsugorodik.

A legutóbbi adatok szerint 25,75 millió embernek nincs munkája Európában, a munkanélküliségi ráta pedig 10,6 százalékos. Spanyolországban az egyik legkritikusabb a helyzet az eurózónán belül, négy ember közül egy nem talál munkát.