Üres öltöny viszi Kínát a világ tetejére

Hszi csin-ping kínai politikus, alelnök, leendő elnök, kongresszus
Vágólapra másolva!
Volt vörös hercegecske, majd letaszították a Sárga Földig, a kétkezi munkás parasztok közül pedig könyveivel és kukoricakenyéren hizlalt izmaival küzdötte fel magát, de azért akadt hátszél is. Kína leendő elnökének személyiségét homály fedi, múltját népmesei fordulatok szövik át, jövőjében a reform halvány ígérete dereng, de lehet, hogy csak egy üres öltöny, semmi más.
Vágólapra másolva!

1969-ben egy sovány, 15 éves fiú érkezett Pekingből Kína egyik legszegényebb területére, az észak-nyugati Senhszi (Shaanxi) tartomány egyik apró falujába. A magas, vézna srác két nagy zsák könyvön kívül nem sok holmit hozott magával, ezért a helyiek csak "diákgyerekként" vésték az emlékezetükbe. Sok könyve nem tűnt túl hasznosnak érkezésekor, a környék sárga löszfennsíkján ugyanis a túléléshez inkább erős karok, szántáshoz és krumpliszedéshez szokott izmok kellettek volna. Ilyesmivel azonban a fővárosból száműzött ifjú első ránézésre nem rendelkezett.

Ekkor persze még senki sem sejtette, hogy a fiatalember nem az izmaival fogja keresni a kenyerét élete végéig, hanem négy év falusi munka után visszatér a paraszti sorból, és közel fél évszázados emelkedő politikai pálya csúcsán 2013-ban belőle lesz Kína következő elnöke.

A Sárga Földön

A gyermek Hszi Csin-ping életének rövid, ámde politikai arculatát komolyan meghatározó szakasza volt a Sárga-folyó partján, kínaiul csak Sárga Földnek nevezett régióban paraszti sorban eltöltött idő. Most, a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusának záróeseményeként szerdán várhatóan megválasztják a párt első számú vezetőjének, ahonnan jövő márciusban egyenes út vezet az elnöki címhez.

A Kínában tízévente egyszer előforduló hatalomváltás küszöbén a nemzetközi elemzők árgus szemmel figyelik az 59 éves politikus életútját, akinek a szuperhatalommá váló Kína vezetőjeként várhatóan döntő szava lesz a világpolitika formálásában a következő évtizedben.

Forrás: AFP/Peter Parks

Hszi Csin-ping 2008 óta Kína alelnöke, és bár várható elnöki kinevezéséről hivatalos megerősítés még nem jelent meg, de mindenki őt várja a márciusban leköszönő Hu Csin-tao helyére. Azért ő a legesélyesebb az elnöki címe, mert egyike annak a két embernek, aki már az előző legfelső vezetésben is ott volt, és még nem túl öreg ahhoz, hogy a szigorú kínai utódlási szabályok alapján ismét bekerülhessen a 7-9 tagú politikai vezérkarba. Másrészt Hszi az egyetlen jelölt, aki a Kínai Kommunista Párt két nagy frakciójának, az elitista üzletembereknek és a népi, populista kommunistáknak is elfogadható, kompromisszumos jelölt, sőt a reformerek is sokat várnak tőle.

Vörös hercegecske nem foltmentes múlttal

Ezt a kompromisszumot a politikus élettörténete magában hordozza. Származása miatt ugyanis az előbbi körhöz tartozik, Apja, Hszi Zong-csun a Nagy menetelés egyik veteránja, a kínai kommunista párt alapító tagja, aki azonban később szembe került a Kínai Népköztársaságot megalapító Mao Ce-tunggal, majd piacpárti reformerré vált, és azon kevés pártvezető egyike volt, aki kiállt az 1986-ban eltávolított Hu Jao-bang progresszív pártelnök mellett, és aki nyilvánosan elítélte az 1989-es Tienanmen téri eseményeket.

Az alelnök azonban könnyen építhet a nép gyermeke imidzsre is, amit meg is tesz, amikor múltjának azt a részét hangsúlyozza, amikor a kulturális forradalom (és apja félreállítása idején) 15 évesen vidékre küldték, paraszti munkára a Sárga Földre. Eleinte nehezen alkalmazkodott, és a magával cipelt könyvekbe mélyedt, de végül belejött a munkába - árkot ásott, illetve segédkezett sertéstrágyából metánt kinyerni -, amit jól is bírt. Ez imponált a helyieknek, akik 21 éves korára helyi pártvezetővé választották, és egyetemre küldték - szól a hivatalos médiában terjesztett fáma.

Igyekezett kerülni azt a képet, hogy egy pártvezető elkényeztetett csemetéje lenne. Öltöny helyett széldzsekit hordott, sofőrös limuzin helyett busszal járt. Első munkahelye azonban már jelezte, hogy honnan jött: apja egyik régi harcostársa - Geng Biao akkor éppen védelmi miniszter és kormányfő-helyettes - személyi titkáraként kezdett, miután végzett a pekingi egyetem biokémiai szakán.

Problémamegoldó

Utána és a jogi egyetem elvégzése után számos különböző pártpozícióban szerepelt, szülőhelyén, Shanszin kívül Hebeiben, Csöcsiangban, és Fucsienben, ahol neki kellett rendet csinálni egy korrupciós botrány után. 2007-ben is úgy lett sanghaji pártvezető, hogy elődje korrupciós botrányba bukott bele. A Wall Street Journal szerint igazi problémamegoldó, és sok tapasztalata van üzleti ügyekben is

Alelnökként pedig számos megbízást kapott, a 2008-as pekingi olimpia szervezésének felügyeletétől kezdve Hongkong és Makaó ügyeinek kormányzati felelősi posztján át a központi pártiskola igazgatóságáig. Ő szervezte a kínai népi demokrácia 60. évfordulójának eseményeit, az utóbbi években pedig sokat járt külföldön - igyekezett megismertetni magát a világ országainak vezetőivel - végül is sok dolga lesz velük a következő években a világ egyik nagyhatalmának élén.

Forrás: AFP
Angela Merkel német kancellárral

Otthon is komoly feladatok várják azonban. A fiatalok a szociális biztonság, a lakáshelyzet javítását várják tőle, meg azt, hogy "ne blokkolják tovább az internetet", derül ki az év elején a BBC által kínai fiatalokhoz intézett körkérdésből. Ezen kívül szembe kell néznie az ország belső eladósodottsága okozta problémákkal, a falusi-városi ellentét miatti feszültséggel, az exportorientált gazdasági növekedésből való továbblépés lehetőségével, Tibet és Hszincsiang gyakran lázadozó népével.

Eközben egyre erősebben hallatja a hangját a közvélemény, mindennaposak az utcai tüntetések, gyakoriak a heves kritikák a korrupció miatt, és a bírálatok közé mind gyakrabban vegyülnek nacionalista felhangok is, miközben Kína több szomszédjával területi viták perzselik a viszonyt.

Sokak szerint Hszi képes lesz megbirkózni majd a feladattal. John Huntsman, az amerikai republikánus elnökjelöltek versenyéből korábban kiszállt jelöltaspiráns, az USA korábbi pekingi nagykövete az év elején karizmatikus vezetőnek nevezte, aki a többi kínai vezetőhöz lépest jól tájékozott. "Sokkal interaktívabb, mint a korábbiak. A szemedbe néz, és úgy érzed, beszélget veled" - mondta róla Jeff Bader, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának korábbi kelet-ázsiai referense. Hszi széles látóköréhez hozzájárult, hogy már 1985-ben megfordult az USA-ban, és jelzésértékű, hogy a lánya a Harvardon tanul.

Vagy egy üres öltöny?

Hunstman szerint éveken keresztül készült a posztra, politikai hozzáértését bizonyítja, hogy nem sikerült eltéríteni a pályáról. A volt pekingi nagykövet szerint akár politikai változást is képes lenne végigvinni. A Wall Street Journal amerikai lap szerint kérdés, tud-e majd forradalmi örökségre építkezve kapcsolati hálóját, tapasztalatát, elitbeli beágyazódottságát és a nép gyermeke imidzsből fakadó népszerűségét felhasználva felülemelkedni a párton belüli érdekeken, és új útra téríteni Kínát.

Az esetleges reformer Hszi képe rendre visszatér a róla szóló beszámolókban, elsősorban a maga is reformerré és emiatt kegyvesztetté vált, majd évekre házi őrizetbe került apja révén.

Hszi maga nyilvánosan soha nem beszélt az apjáról, de közeli ismerősei szerint büszke rá, ugyanakkor példája révén tisztában van vele, hogy kockázatos lenne túl gyorsan lépni a párt többségének támogatása nélkül - írja róla a Wall Street Journal. 2000-ben egy kínai magazinnak adott interjúban például váltóversenyhez hasonlította egy új pártbeli tisztség betöltését: mindig az első évben szeretnél nagyot dobbantani, de ezt csakis az elődöd által lefektetett alapokra alapozhatod. Kuan-ce ókori kínai filozófust idézte: "Ne próbáld megtenni a lehetetlent! Ne próbált elérni az elérhetetlent!"

Forrás: AFP/Wang Zhao
Egyenöltönyben

Lehet azonban, hogy a nyugati politikusok által elődeinél jóval közvetlenebbnek és tájékozódottabbnak leírt, és a reform halvány ígéretét magában hordozó leendő új pártfőtitkár valójában nem több, mint egy üres öltöny (a sok hasonló, kétsoros gombolású között, amely az utóbbi időben divatossá vált a kínai vezetők körében), ahogy Ju Csie (Yu Jie) kínai ellenzéki író, demokratikus aktivista jellemzi őt a Foreign Policy amerikai magazinban.

Ju Csie szerint hiába reménykednek sokan a reformer apától származó hercegecske képességeiben, az, hogy ilyen magasra jutott, semmi mást nem bizonyít, mint egyensúlyozási képességét, azt, hogy ügyes kötéltáncos. Ju Csie szerint Hszi sem más, csak egy magas rangú vezető utódja, aki csak időlegesen esett ki a hatalomból, és soha nem kritizálta a rendszert, sőt maga mondta, hogy a keserű pirula csak megerősítette hűségét.

Ju Csie szerint a kínai politikai rendszer nem kedvez a tehetséges vezetőknek, a most az élen lévők nem azért vannak ott, mert annyira okosak, és jó képességűek, hanem azért, mert középszerűek, és így nem jelentenek fenyegetést a Kínát valóban irányító érdekcsoportok számára.

Hszi nem ért el sehol kiemelkedő politikai sikert, de nem is követett el nagy bakit - írta róla. Senki sem ismeri a valódi gondolatait, és még a jelenlegi elnöknél, Hu Csin-taónál is jobban elrejti valódi énjét, ami minden, csak nem határozott. Ő csak a "legfelsőbb karbantartó tisztviselő" lesz, pedig a válságban lévő kommunista pártnak karizmatikus, messzire látó vezetőre van szüksége - állítja az év elején az USA-ba emigrált kínai ellenzéki.