Összevesztek az EU vezető testületei a költségvetésen

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament és az Európai Tanács képviselőinek a 2013-as költségvetést illetően kellett volna megegyezésre jutniuk, de nem sikerült, mert a parlament az idei büdzsét is megtoldotta volna kilencmilliárd euróval, ebbe azonban a tanács nem ment bele.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) elnöke kedd délután bejelentette, hogy nem lesz további egyeztetés a tanács és az Európai Parlament képviselői között az Európai Unió (EU) 2013-as költségvetéséről.

Martin Schulz közölte, az EP képviselői nem vesznek részt a kedd estére kitűzött egyeztetésen a tanács képviselőivel, mert a tagállamok között nincs konszenzus az idei büdzsé mintegy 9 milliárd euróval történő kiegészítéséről, amely szintén az egyeztetés témája lett volna. Ezek a források ahhoz kellenek, hogy az EU teljesíteni tudja jogi kötelezettségeit; kifizesse a számlát elvégzett munkák, igénybe vett szolgáltatások és áruk után - mondta a német szocialista politikus.

Andreasz Mavrojannisz ciprusi Európa-ügyi miniszter, a pénzügyminiszteri tanács költségvetéssel foglalkozó ülésének elnöke a tanácskozást követően kijelentette: a ciprusi elnökség mindent megtett a megállapodás érdekében, de a parlament a 2013-as büdzséről tárgyalni sem volt hajlandó, az egyeztetés előfeltételének tekintette az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítését.

Még bele sem kezdtek, már kudarcba fulladt

"Az egyeztetési szakaszban a 2013-as költségvetés sajnos az idei büdzsé kiegészítésének túsza lett" - fogalmazott Mavrojannisz. Szerinte az álláspontok egyáltalán nem voltak távol egymástól, jó esély lett volna a megegyezésre, de ez most már elszalasztott lehetőségnek tűnik. Mavrojannisz hangsúlyozta, hogy a tagállamok között nem volt nézeteltérés, a probléma a két intézmény között van.

A miniszter szerint a keddi fiaskó rossz előjel a jövő heti csúcstalálkozó előtt, ahol a tagállamok állam- és kormányfőinek az Európai Unió következő, hétéves pénzügyi keretéről kellene megállapodniuk. A ciprusi politikus úgy vélekedett, a bizottság a jövő heti csúcs után áll elő a 2013-as büdzsére vonatkozó következő javaslattal.

Az egyeztetések múlt pénteken futottak zátonyra, miután az EP küldöttségének vezetője kijelentette: a tanács képviselői nem voltak tárgyalóképesek, így az egyeztetést felfüggesztették. A 2013-as büdzséről szóló tárgyalások úgy fulladtak kudarcba, hogy meg sem kezdődtek.