Tibeti kamasz gyújtotta fel magát

Vágólapra másolva!
A Kínai Kommunista Párt kongresszusához időzítve többen tiltakoztak önégetéssel Peking politikája ellen egyes tibetiek lakta vidékeken. A legújabb áldozat egy 14 éves fiú.
Vágólapra másolva!

Egy 14 éves tibeti fiatal felgyújtotta magát és meghalt az északnyugat-kínai Csinghaj tartománynak azon településén, ahonnan az elmúlt napokban több önégetést jelentettek - számolt be az esetről a Hszinhua hírügynökség. Tungzsenben hétfőn gyújtották fel magukat ketten, egyikük egy huszonéves fiatalember, aki annak a nőnek a gyászszertartásán követte el tettét, aki napokkal korábban vetett véget az életének hasonló módon.

A Kínai Kommunista Párt kongresszusához időzítve intenzívebbé váltak az önégetések egyes tibetiek lakta vidékeken, előfordult, hogy két napon belül öten gyújtották fel magukat. Emigráns tibeti szervezetek szerint 2009 óta csaknem 70-en kíséreltek meg öngyilkosságot önégetéssel, közülük 54-en meghaltak.

A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint az önégetések a kínai elnyomás, a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozások, egyben a dalai láma melletti kiállást jelképezik. Peking azonban úgy véli, a többnyire fiatal tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" céljából küldik őket a halálba.

A dalai láma a napokban Japánból üzent a kínai kormánynak, hogy láthatóan nem veszi komolyan a tibetiek akcióit és nem vizsgálja meg azok okait. Peking válaszul a dalai láma szemére vetette, nem hogy nem ítéli el a törvénybe és vallási elvekbe ütköző cselekményeket, de még dicsőíti is azok elkövetőit.