Vágólapra másolva!
A háborús bűnökkel vádolt volt tábornokot első fokon még 24 év börtönre ítélték, az ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa viszont felmentette.
Vágólapra másolva!

Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában.

A most 57 éves extábornok - a francia Idegenlégió egykori katonája - volt az 1995. augusztusi, Vihar kódnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Az ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonukból.

Gotovina ellen 2001-ben adtak ki körözést. A férfi négy évig bujkált a hatóságok elől, és 2005-ben a Kanári-szigeteken tartóztatták le. A volt tábornokot sokan nemzeti hősként tisztelik Horvátországban, letartóztatását követően egész Horvátországban tüntettek a szabadon bocsátásáért. A mostani ítélet kihirdetését is ezrek figyelték kivetítőkön Zágráb központjában.

A védelem azzal érvelt, hogy a horvát tüzérség nem támadott célzottan polgári személyeket. A fellebbviteli tanács végül nem látta "minden ésszerű kétséget kizáróan" bizonyítottnak sem azt, hogy jogellenes volt, kifejezetten a polgári lakosokra irányult az érintett négy szerb település ellen intézett tüzérségi támadás, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedések megtételét mulasztotta el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett bűnös cselekményeket.

Gotovinával együtt fellebbezett az első fokon 18 évre ítélt vádlott-társa, a Vihar hadművelet idején a horvát különleges rendőri alakulatokat irányító Mladen Markac, akit most másodfokon szintén felmentettek. A harmadik vádlottat, Ivan Cermak volt horvát védelmi miniszterhelyettest már első fokon felmentették.