Jeruzsálemet és Tel-Avivot támadja a Hamász

Vágólapra másolva!
Nagy hatótávolságú rakétákkal indított válaszcsapást izraeli települések ellen a Hamász katonai szárnya. Tel-Avivban az öbölháború óta először megszólaltak a légvédelmi szirénák. A szárazföldi háború elindítását még nem döntötte el a Knesszet.
Vágólapra másolva!

Az izraeli légicsapásokra válaszul a Hamász katonai szárnya is támadást indított Izrael ellen. Az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok, a Hamász katonai szárnya közleményben vállalta magára a Tel-Aviv és Jeruzsálem elleni rakétatámadást. A szervezet azt állította, hogy iráni gyártmányú, 75 kilométer hatótávolságú Fadzsr-5 típusú rakétát lőtt ki a városra. Az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok közleménye szerint a fegyveresek egy izraeli harci gépet is lelőttek a nap során.

A palesztin fegyveresek rakétái eddig nem tettek nagy kárt egyik városban sem, az áldozatok száma is alacsony. A brigádok töltetei Jeruzsálem külvárosának lakatlan részén, illetve a városon kívül értek földet. Tel-Avivot utoljára az 1991-es öbölháború során érte támadás.

Három napja tartanak a támadások

Több mint háromszáz célpontot támadtak az izraeli légierő harci gépei a Gázai övezet ellen zajló offenzíva három napja alatt. Az izraeli támadás során életét vesztette Ahmed Dzsabari, a Hamász katonai vezetője, valamint számos palesztin épület is romba dőlt. A BBC információi szerint a Knesszet még nem döntött a szárazföldi támadás megindítása felől.

A BBC-nek nyilatkozó palesztinok szerint az éjszaka is zajló izraeli légitámadások célja a félelemkeltés. Az izraeli hadsereg (IDF) korábbi közleményei szerint a Hamász gyakorlótereit, fegyvercsempészésre használt alagutakat, rakétakilövő egységeket és katonai létesítményeket támadtak. Az IDF blogja szerint a csapások célja, hogy a Hamász terrortámadásokra alkalmas arzenálját megsemmisítsék.

Félsiker csupán a rakétavédelmi rendszer

Az izraeli hadsereg hivatalos blogja szerint a légicsapások megkezdése óta több mint háromszáz rakétát lőttek ki izraeli célpontokra, és három civilt meg is öltek. A támadásnak a BBC szerint eddig húsz palesztin áldozata van. A Hamász rakétáinak közel felét automatikusan elhárította a Vaskupola automatikus rakétavédelmi rendszer.

A rakétatámadásokat sem a külföldi politikusok diplomáciai figyelmeztetései, sem az egyiptomi miniszterelnök gázai látogatása nem állították meg. Az izraeli légitámadásokat és a palesztin rakétatámadást egyaránt elítélte Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki a civilek védelmére szólította fel a harcoló feleket.

Izraeli rádiójelentés szerint a jövő héten Izraelbe és a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területre látogat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. Ban kedden érkezik Izraelbe, hogy a Gázai övezet elleni hadművelettel kapcsolatban tájékozódjon. A kiszivárgott tervek szerint Jeruzsálemben izraeli, Rámalláhban pedig palesztin vezetőkkel találkozik. Nem utazik a Gázai övezetbe, az ott hatalmon lévő Hamász-kormánnyal való tárgyalás állítólag nem szerepel a napirendjén.