Hadat üzentek a bóvlinak a muranói üvegesek

Vágólapra másolva!
A Velencét elárasztó másolatok visszaszorítása érdekében a muranói üvegesek "Több ezer éves történelem: el akarjuk dobni?" szlogennel kampányt indítottak.
Vágólapra másolva!

A hétszáz éves hagyományokkal rendelkező muranói üveg tradícióit erőteljesen veszélyezteti a Kínából érkező másolatok megjelenése, a Murano szigetének üvegmanufaktúráit összefogó Promovetro nevű konzorcium ezért kampányt indított a mesterség megmentéséért.

"Több ezer éves történelem: el akarjuk dobni?" - hangzik a kampány szlogenje. Turistákat és velenceieket szólítanak fel azon üzletek bojkottálására, amelyek muranóiüveg-másolatokat és bóvli szuveníreket árusítanak. "A minőségi kézművestermék garancia Velence pozitív képére, és segít az igényes turizmus kialakításában. Ha valódi muranói üveget árusítunk, abból erősen profitál a lagúnák városának gazdasága" - mondta el Luciano Gambaro, a konzorcium elnöke.

Muranóban 306 üvegvállalkozás működik aktívan, összesen mintegy kétezer embert foglalkoztatnak. Mivel egyre nagyobb a kínai konkurencia, indítványozták, hogy a muranói üveg kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára, így ugyanis jobban védhetővé válna a régi kézművestradíció. Maga Velence városa, amelynek 150 szigetét mintegy 400 híd köti össze, már 1987 óta szerepel a listán. A huszadik század húszas-harmincas éveiben új gyárak jöttek lére, amelyek a régi technikát innovatív dizájnnal kombinálták, és felvirágoztatták a második világháború utáni olasz üvegipart.