Indul az olasz választásokon a Ferrari elnöke

Vágólapra másolva!
Az olasz centrumerők élén lépett a politika színpadára szombaton Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari elnöke, miközben Mario Monti kormányfő ellen újabb tüntetést tartottak Milánóban.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta cáfolták, ám végül Luca Cordero di Montezemolo mégiscsak a politizálás mellett döntött. A 65 éves vállalkozó, a Fiat volt elnöke, az általa 2009-ben alapított Italia Futura (Jövő Olaszországa) mozgalommal indul a tavaszi parlamenti választásokon.

"A voksolás után újjáépítjük Olaszországot" - jelentette ki Rómában a politikai programját bemutató találkozón. A "harmadik olasz köztársaságot" meghirdető fórumon Montezemolo mellé állt Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség elnöke, a Monti-kormány integrációs minisztere és Raffaele Bonanni, a CISL szakszervezet főtitkára is.

Alig jelentette be az államfő a parlamenti választások lehetséges március 10-i dátumát, élesbe kapcsolt a választási kampány - kommentálta az olasz sajtó, amely szerint Montezemolóval vezetőre találtak az olasz centrumpártok.

Montezemolo bejelentette, hogy nem kíván miniszterelnök lenni, mivel Montival képzeli el a folytatást.

"Nem tudom, mi lesz a választások után. Nem köteleztem el magam, senki semmire nem kért még fel" - reagált Monti a milánói Bocconi egyetemen, ahol legújabb könyvét mutatta be. A kormányfő látogatása alatt az egyetemet ostrom alá vették a gazdasági megszorítások ellen tiltakozó szélsőbaloldali fiatalok. A rohamrendőrség szorította vissza őket.

A La Repubblica című napilap szombati felmérése szerint a tavaly novemberben kinevezett Monti népszerűsége 48 százalékos, alig csökkent az egy évvel ezelőtti 50 százalékhoz képest. Kormányának támogatottsága azonban 32 százalékra gyengült a tavaly novemberi 54-ről.