Rápirított Izraelre a brit külügyminiszter

Vágólapra másolva!
A britek szerint egyértelműen a Hamászt terheli a felelősség a konfliktus kirobbantásáért, de a külügyminiszter azt is elmondta, hogy Izrael nemzetközi megítélésének nem tenne jót egy esetleges szárazföldi támadás, amit a nemzetközi közösség is nehezebben tudna támogatni. Közben Obama elnök is nyilatkozott, aki teljes mértékben támogatja Izrael önvédelmi jogát.
Vágólapra másolva!

Izrael elveszítené a nemzetközi közösség szimpátiájának jelentős részét, ha szárazföldi hadműveletre szánná el magát Gázában - mondta William Hague, brit külügyminiszter a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában. A külügyminiszter hozzátette, hogy a konfliktusért az elsődleges felelősség az övezetet irányító Hamászt terheli, és a brit kormány felszólítja a palesztin szervezetet az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetésére.

Hague azt is elmondta, hogy ő és David Cameron brit miniszterelnök is tudatta Izraellel azt a hivatalos brit véleményt, hogy a Gáza elleni esetleges szárazföldi invázió nyomán jelentősen csökkenne az Izrael iránt a jelenlegi helyzetben megnyilvánuló nemzetközi rokonszenv és támogatottság.

A brit külügyminiszter szerint London "nagyon világosan" kifejtette azt a véleményét is az izraeli kormánynak, hogy szárazföldi hadműveletek esetén sokkal nehezebb elejét venni a polgári lakosság veszteségeinek, emellett egy nagyszabású szárazföldi katonai támadás a konfliktus elhúzódásának veszélyével is járna.

"Tűrhetetlen állapot" Izrael számára, hogy az ország déli területeire rakétazápor zúdul Gázából, és "nem meglepő", hogy az izraeliek erre válaszolnak, ám egy szárazföldi hadműveletet a nemzetközi közösség - beleértve az Egyesült Királyságot is - sokkal nehezebben tudna támogatni - mondta vasárnapi nyilatkozatában William Hague.

Teherán is ott van a háttérben

Arra a kérdésre, hogy Iránnak lehet-e a szerepe a jelenlegi konfliktus kirobbantásában, Hague úgy fogalmazott: a Gázai övezetbe kétségtelenül nagymennyiségű fegyver áramlik, és ennek "elsődleges mozgatója" a nemzetközi közösség gyanúja szerint Irán. Irán részese a fejleményeknek, de éppen ezért kell tudatosítani, hogy a mostani események egy szélesebb összefüggésbe illeszkednek - tette hozzá.

A brit külügyminiszter szerint Izraelnek meg kell értenie, hogy az esetleges elhúzódó hadműveletnek - a polgári lakosság veszteségei mellett - milyen hátrányos hatásai lennének a térség egyéb feszültségeire, mivel a gázai konfliktus mellett ott van a Szíriában kialakult "elborzasztó helyzet", valamint az iráni nukleáris fejlesztési program szította feszültség is.

Obama Izrael önvédelmi joga mellett

Barack Obama, amerikai elnök "teljes mértékben támogatja" Izrael önvédelmi jogát, és azt akarja, hogy a békefolyamat érdekében érjen véget a tűzpárbaj a Gázai övezetnél. Obama erről ázsiai útjának kezdetén, vasárnap Bangkokban beszélt egy sajtótájékoztatón.

Az elnök szerint a világon nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy rakéták hulljanak állampolgáraira a határon túlról. A konfliktus megoldása azzal kezdődik, hogy nem lövik rakétákkal Izrael területét - tette hozzá Barack Obama.

Obama szerint jobb lenne elkerülni a szárazföldi hadműveletet, de Izrael jogosan várja el, hogy ne lőjenek ki rá rakétákat. Ha ezt el lehet érni a katonai tevékenység fokozása nélkül, az előnyösebb lenne nemcsak a Gázai övezet népe számára, hanem Izrael számára is, mert Gázában az izraeli katonák sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve - mondta az Egyesült Államok elnöke. Figyelmeztetett, hogy a szárazföldi csapatok bevetése növelheti a veszteségeket, és alááshatja a békefolyamat minden reményét. Az amerikai elnök azt is elmondta, hogy rendszeres kapcsolatban áll egyiptomi és török vezetőkkel, hogy megszerezze támogatásukat a palesztin rakétasorozatok leállítását célzó erőfeszítésekhez.