Ultimátumot adott Izrael a palesztinoknak

Vágólapra másolva!
Harminchat órája van a Hamásznak, hogy megegyezzen Izraellel a tűzszünet feltételeiről. Brit sajtóértesülések szerint Izrael kész valóságos háborút indítani a palesztin radikális szervezet megsemmisítésére. Az ENSZ-főtitkár közben személyesen próbálja meggyőzni a feleket a harcok leállításáról.
Vágólapra másolva!

Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamász palesztin radikális szervezetnek a megállapodásra a tűzszünet feltételeiről. Az Egyiptomba küldött üzenet szerint, ha ez nem történik meg, akkor kiszélesítik a jelenleg zajló izraeli hadműveletet. Izrael egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy képviselői Egyiptom közvetítésével közvetett tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal.

Izrael követelései között van a rakétákkal és aknavetőkkel végrehajtott támadások teljes leállítása, valamint egy biztonsági ütközőövezet létrehozása a Gázai övezet határa mentén. Követelik a föld alatti alagutakon keresztül folyó csempészés megszüntetését, a feltételeknek ezt az elemét Kairónak kellene szavatolnia.

A Hamász egy tartós tűzszünet feltételeként szabja a Gázai övezet elleni blokád megszüntetését, a határátkelők megnyitását, illetve azt, hogy az izraeli hadsereg mondjon le a Hamász aktivistái elleni célzott csapásokról és rajtaütésekről.

Forrás: AFP/Mahmud Hams
Palesztin család menti az értékeket egy felrobbant házból Gázavárosban

Londoni diplomáciai források szerint a Hamász megtesz mindent annak érdekében, hogy az arab világ szemében győztesként kerüljön ki a jelenlegi helyzetből, és ezért megnehezíti a tűzszünet megvalósításának feltételeit. Ugyancsak londoni források értesülése szerint a Hamász képviselői az utóbbi napokban az iráni és a libanoni fővárosban tárgyaltak. Bejrútban a szíriai vezetés képviselőivel is folytattak megbeszélést. Háled Mesál, a Hamász emigrációban élő politikai vezetője, hétfőn Kairóban tartózkodott.

A Sky News brit televízióban hétfőn elhangzott, hogy Izrael nemcsak hadseregének behatolását mérlegeli a Gázai övezetbe, hanem széles körű hadműveletekkel a Hamász megsemmisítésére törekedne. Gyakorlatilag egy valóságos háborúról lenne szó - állította a brit tévéállomás.

Mindeközben a palesztin szervezetek egymással is megpróbálnak egyezségre jutni. Három legnagyobb mozgalmuk, a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetői hétfőn Rámálláhban bejelentették, hogy a szervezetek véget vetnek az egymás közti megosztottságnak is.

Forrás: AFP/Marco Longari
Az egyik izraeli légi támadás nyomai

Hétfőn Ban Ki Mun a személyes jelenlétével próbálta előmozdítani a tűzszünetet. Az ENSZ-főtitkár mellett több nyugati és arab diplomata is a válság megoldását szorgalmazta, attól tartva, hogy megismétlődhet Gáza 2008-as izraeli lerohanása. A négy évvel ezelőtti konfliktusban több mint 1400 ember vesztette életét.

A mostani hadműveletnek eddig legkevesebb kilencven palesztin áldozata van, és több mint 740-en megsérültek. A gázai rakétáknak három halálos áldozata és 68 sérültje van Izraelben.