Ezrek ünnepelték a gázai utcákon a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
A Hamász több régi követelése teljesült, Izrael a Vaskupola rendszer hatékonyságát dicséri. A tűzszünet betartását Egyiptom ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

Egyelőre célra vezettek az egyiptomi, amerikai, német és francia diplomáciai erőfeszítések, és szerda este életbe lépett a tűzszünet Izrael és a gázai palesztin szervezetek között. A megállapodás betartását az egyiptomi kormány fogja ellenőrizni.

Izraeli sajtóértesülések szerint a zsidó állam vállalta, hogy nem indít semmilyen, sem szárazföldi, sem tengeri vagy légitámadást a Gázai övezetben, és felhagy a palesztin militáns csoportok vezetőinek likvidálásával, valamint nem foglal el semmilyen, palesztinok által birtokolt területet.

Ugyanakkor, ha tudomást szerez egy Gázai övezetből induló terrortámadásról, joga lesz az önvédelemre. Izrael garanciát kapott az Egyesült Államoktól, hogy foglalkozni fog az övezetbe történő fegyvercsempészettel.

A Hamász és a többi palesztin szervezet megígérte a Gázai övezetből induló, Izrael elleni támadások beszüntetését, mind a rakétakilövések leállítását, mind a határ menti akciók megszüntetését. A Hamásznak sikerült elérni egyik régi követelésének a teljesítését, azaz a határ menti izraeli behatolások leállítását, az izraeli járőrözés tiltását főként a határ gázai oldalán található mintegy 500 méteres ütközőzónában. A Hamász másik fontos eredménye, hogy nem kellett felelősséget vállalnia a többi palesztin szervezet tevékenységéért.

Az egyezmény életbe lépése után 24 órával a feleknek meg kell kezdeniük a tárgyalásokat mind az izraeli, mind az egyiptomi határátkelők megnyitásáról, a javak és a személyek határ menti forgalmának a könnyítéséről, valamint a palesztinok közlekedéséről az ütközőzónában. Vitás kérdések esetén Izrael és a Hamász Kairóhoz fordulhat közvetítésért.

Szakértők szerint az egyezmény szinte teljes egészében megegyezik a 2009-es Öntött ólom hadműveletet lezáró tűzszünettel.

Mindeközben Ehud Barak védelmi miniszter a Vaskupola rakétavédelmi rendszer hatékonyságát dicsérte. A rendszer a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták 85 százalékát elfogta. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter Izraelben arról beszélt, hogy Washington máris azon gondolkodik, hogyan lehetne még továbbfejleszteni a rakétavédelmi rendszert, hogy növelje Izrael biztonságát.

Az éjszaka több száz palesztin ünnepelte az utcákon a tűzszünetet a Gázai övezetben. Ciszjordániában közben az izraeli hadsereg néhány órával a tűszünet hatályba lépése után 55 palesztin szélsőségest vett őrizetbe terrortevékenység gyanújával. Az elmúlt héten Ciszjordániában több tüntetés volt Izrael gázai hadművelete ellen.

Az elmúlt egy hétben több mint 150 palesztin és öt izraeli halt meg. Az izraeli hadsereg szerint a tűzszünet életbe lépése óta három rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, ezek közül kettőt kivédett a Vaskupola.