Betiltották a Pussy Riot klipjét

Vágólapra másolva!
Az együttes ebben kéri a Szűzanyát, hogy kergesse el Vlagyimir Putyin orosz államfőt.
Vágólapra másolva!

Betiltották csütörtökön Oroszországban a Pussy Riot punkegyüttes hírhedt videoklipjét, amelyben a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az oltár előtt színes maszkban, gitárral a nyakukban úgynevezett punk-imát adtak elő, amelyben arra kérték a Szűzanyát, hogy kergesse el Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

A Zamoszkvoreckij kerületi bíróság első fokon kimondta, hogy a klip és a zenekar három másik, az interneten fellelhető videofelvétele szélsőséges. A bíróság ezért elrendelte, hogy korlátozzák a hozzáférést azokhoz az internetes oldalakhoz - például a Youtube videomegosztó portálhoz vagy a V Kontaktye nevű orosz közösségi oldalhoz -, amelyeken ma bárki megnézheti az együttes klipjeit. Az ítélet indoklásakor a bíró a pussyriot.com és a LiveJournal internetes oldalon lévő blogban elhelyezett videofelvételekhez való hozzáférés korlátozását emelte ki.

A februári akció miatt a punkegyüttes három tagját márciusban őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Augusztusban mindhármukat két-két év javító-nevelő munkatáborban letöltendő börtönbüntetésre ítélték "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. Egyikük, Jevgenyija Szamucevics büntetését a fellebbviteli bíróság szeptemberben felfüggesztettre változtatta.

Szamucevics kijelentette a csütörtöki ítélethirdetés után, hogy megfellebbezi a moszkvai kerületi bíróság döntését. A fiatal nő azt is kilátásba helyezte, hogy külföldi domain neveken regisztráltatja azokat az oldalakat, amelyeken most elérhető a Pussy Riot székesegyházban készült klipje.