Iszlamisták blokkolták az Egyiptom jövőjéről döntő bíróságot

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi alkotmánybíróságnak arról kellett volna döntenie vasárnap, hogy törvénytelen-e az iszlamisták markában tartott alkotmányozó nemzetgyűlés. A bírák azonban nem tehettek semmit, mert a radikális iszlamista tüntetők körbevették az alkotmánybíróságot, és be sem engedték őket munkahelyükre. Egy alkotmánybíró szerint ez volt az "igazságszolgáltatás fekete napja".
Vágólapra másolva!

Meghatározatlan időre felfüggesztette tevékenységét vasárnap az egyiptomi alkotmánybíróság, miután székhelye előtt Mohamed Murszi elnök iszlamista hívei tiltakozó tüntetést tartottak, és elzárták a bejáratokat, meggátolva, hogy a bírók döntsenek a parlamenti felsőház és az alkotmányozó gyűlés törvényességéről.

A testület közleménye szerint a bírók "bejelentik a bíróság üléseinek felfüggesztését addig, amíg nem folytathatják munkájukat az ügyekben lélektani és fizikai nyomás nélkül". A MENA hírügynökség által ismertetett dokumentum elítéli a bírókat fenyegető "lélektani gyilkosságot", és megállapítja, hogy a testület nem tud "gyűlöletteli légkörben" működni.

Vasárnap több száz iszlamista tüntetett a bíróság előtt, akadályozva a bírók bejutását az épületbe - közölte az utóbbiak egyike az AFP hírügynökséggel. Más források több ezerre tették a demonstrálók számát, akik körbevették a székház bejáratait, és eltorlaszolták az odavezető, a Nílus mentén haladó főutat.

A 19 tagú alkotmánybíróság szerint a vasárnapi események "az egyiptomi igazságszolgáltatás történetének fekete napját" jelentik. Munkájának beszüntetése előtt a testület elhalasztotta döntését a parlamenti felsőház és az alkotmányozó gyűlés törvényességéről. Ha később úgy határoz majd, hogy összetételük miatt fel kell oszlatni ezeket, akkor - bár a döntés csak jelképes lesz - még súlyosabbá válhat a politikai válság az országban.

Mind a felsőházban, mind az alkotmányozó gyűlésben az iszlámbarát Muszlim Testvériség képviselői vannak többségben. A parlamenti alsóházat - ott is az iszlamisták voltak többségben - a legfelsőbb bíróság már júniusban feloszlatta.

Az alkotmányozó gyűlés szombaton fejezte be az alkotmánytervezet megírását, és este átnyújtotta az államfőnek. A dokumentum az iszlám jogrend (saría) fő elveire is hivatkozik, és ha Murszi jóváhagyja, akkor ki lehet róla írni a népszavazást. A referendum várhatóan december 15-én lesz.