Felháborodást váltott ki Izrael új településpolitikája

Vágólapra másolva!
Az amerikai, a francia és a brit külügyminiszter is bírálta Izrael döntését, hogy új építkezésekbe kezd a megszállt területeken.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ragaszkodik a telepbővítéshez az elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. "Építkezünk Jeruzsálemben, és ezt folytatjuk az összes olyan területen is, amelyekhez Izrael térképén stratégiai érdekek fűződnek" - jelentette ki a miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésén.

Izrael 3000 új lakóegység építését jelentette be, miután az ENSZ Közgyűlése csütörtökön "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státuszát. A határozatot 138 ország támogatta, 9 ellenezte, 41 állam pedig tartózkodott a szavazáson (köztük Magyarország is). Az ellenzők között volt Izrael és az USA is, mindkét állam szerint a döntés lassítja a békefolyamatot.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint az építkezések ugyancsak visszavetik a béketárgyalásokat. A Fehérház korábban "kontraproduktívnak" nevezte Izrael településpolitikáját. A brit külügyminiszter, William Hague a BBC-nek úgy fogalmazott, hogy "erősen javasolja az izraeli kormánynak, hogy másítsa meg döntését."

A tervezett építkezések ellen Palesztina is tiltakozott, mert a települések kettévágnák Ciszjordániát, akadályozva ezzel egy összefüggő palesztin állam létrehozását. Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben jelenleg több mint száz településen félmillió zsidó él.