A magyar katonák a legnépszerűbbek Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Nem viselkednek elnyomóként, ezért a magyar katonákat kedvelik a legjobban az afgán civilek az afgán hadsereg egyik alezredese szerint.
Vágólapra másolva!

A magyar katonákat kedvelik leginkább az afgán civilek, és velük szeretnek a legjobban együtt dolgozni az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) katonái is - jelentette ki Mohammad Salim Ahmadi, az ANA alezredese hétfőn az MTI különtudósítójának adott interjújában.

"Jobbak a magyarok, mint a többiek, kedvesebbek, és tisztelettel bánnak az emberekkel, nem elnyomóként viselkednek" - tette hozzá. A főtiszt - aki Németországban és Törökországban tanult - szólt arról is: mindenképpen béke lesz az országban hamarosan, és ezt, ha kell, a tálibokkal együtt érik el.

Az alezredes annak a katonai tábornak a parancsnoka, ahol a magyar katonák a horvátokkal közösen képeznek ki afgán katonákat. A honvédség logisztikai mentorcsoportjában jelenleg tizenegyen szolgálnak Kabulban; a hathetes felkészítés alatt egyebek mellett karbantartásra, főzésre, gépjárművezetésre és más ellátószolgálatra oktatják az afgánokat.

Egy másik afgán főtiszt, Abdul Rahman őrnagy, aki a magyar légikiképzők helikopteres tanfolyamán vesz részt Kabulban, az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy kiváló a kapcsolat a magyar katonák és a helyiek között. Több olyan afgán pilóta is van, aki régen a Szovjetunióban együtt járt iskolába a magyar mentorokkal. A magyarokkal való kiváló viszony annak is köszönhető, hogy "nagyon sok afgán tanult valamikor 'Magyarisztánban', ezek az emberek pedig jó emlékekkel tértek vissza, így az országnak és a magyar katonáknak jó a hírük" - mondta.

A honvédség légikiképző csoportja (Mi-35 Air Mentor Team) 2010 nyarán kezdte meg a munkáját Kabulban; jelenleg tizenketten dolgoznak a csoportban, a mandátumuk 2013 májusáig szól. Elsődleges feladatuk az afgán légierő harci helikoptereseinek elméleti és gyakorlati kiképzése.