Könyv jelent meg Orbán Viktorról Lengyelországban

Igor Janke lengyel újságíró a Csatár – Elbeszélés Orbán Viktorról című, a magyar miniszterelnökről írt könyvét mutatják be Varsóban 2012. december 3-án
Vágólapra másolva!
Lengyelországban Orbán Viktorról szóló könyv jelent meg hétfőn. A szerző Igor Janke lengyel újságíró, Magyarországgal foglalkozó kommentátor, a mű A csatár - elbeszélés Orbán Viktorról címet kapta.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tartották Varsóban A csatár - elbeszélés Orbán Viktorról című könyv bemutatóját. A könyvet Igor Janke független újságíró írta, aki kommentátorként két éve Magyarországgal foglalkozik.

Forrás: MTI/PAP/Jakub Kaminski

A kiadó honlapján olvasható rövid beharangozó szerint az ismert újságíró "hús-vér emberként mutatja be Orbánt, érzelmeivel, szimpátiáival". A könyv az "egész Európa figyelmét magára terelő érdekes, kemény, néha cinikus politikus és kedves ötgyerekes apa" történetét vázolja fel, és rámutat a Magyarországon létező törésvonalakra és azok gyökereire is. A könyv szerzője, Igor Janke a konzervatív Rzeczpospolita című napilapban, illetve az Uwazam Rze című hetilapban is publikál.

A szerző az MTI-nek nyilatkozva elmondta: régi kapcsolat fűzi Orbán Viktorhoz és a Fideszhez, mert még 1989-ben, mint a varsói színművészeti főiskola hallgatója és független diákszervezetének (NZS) elnöke a Fidesz meghívására több diákszervezeti aktivistával részt vett Nagy Imre mártír miniszterelnök budapesti újratemetésén. Mélyen megrögződött emlékezetében a Hősök terén tartott ünnepség, Orbán Viktor ott elmondott beszéde. "Azután is gyakran utaztam Magyarországra, írtam riportokat. Lengyelországban nem sokan írnak Magyarországról, de az elmúlt két évben nagy érdeklődés támadt a magyar miniszterelnök és kormánya tevékenysége iránt, főként a fiatalság körében, ezért határoztam el, hogy könyvet írok róla" - mondta.

Lengyelországban a szerző szerint nincs olyan Orbán-ellenes médiakampány, mint amilyen egyes nyugati országokban megfigyelhető, sokkal kiegyensúlyozottabb a kép, bár ott is jelennek meg nagyon kritikus írások az Orbán-kormányról. "Én magam is próbálom kiegyensúlyozni ezeket a cikkeket. Rokonszenvezem a magyar miniszterelnökkel, bár nem vagyok feltétlen rajongója, egyes intézkedéseit kritikusan szemlélem. Próbálom megmagyarázni, jobban megértetni az intézkedéseit: mire törekszik, merre tart, mi a célja a politikájának."

A szerző a könyvet korábbi beharangozójában személyes, szubjektív elbeszélésnek nevezte, amelyben a magyar miniszterelnök életútjának és politikai karrierjének a lengyelek számára érdekes, inspiráló mozzanatait mutatja be. Janke szerint Orbán Viktor, akit "egész politikai karrierje során egy konkrét cél vezetett", nem nevezhető közönséges politikusnak. Kivételesnek nevezte, hogy a kormányfő, aki "nagy sikereket és drámai kudarcokat is megélt", kitartó munkával létrehozta a Fidesz "intellektuális, anyagi és eszmei hátterét".