Thaiföldi gyilkosság: megszólalt a magyar gyanúsított felesége

Vágólapra másolva!
Tettestársként vették őrizetbe Thaiföldön annak a magyar férfinak a feleségét, aki a gyanú szerint brutálisan megölt egy magyar üzletembert november végén a thaiföldi dzsungelben. Az asszony szerint a férjének napok óta nyoma veszett. A rendőrség immár legalább három gyilkost keres, és egy újabb magyar is feltűnt a történetben.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi rendőrség kihallgatta hétfőn annak az izraeli-magyar férfinak a feleségét, aki a gyanú szerint brutálisan megölt egy magyar üzletembert a délkelet-ázsiai országban. A gyilkossággal gyanúsított Móse Davidot jelenleg is keresik, a felesége azonban azt állítja, ő sem látta napok óta - írja a Bangkok Post című thaiföldi napilap.

Az asszony, Duangjit Chuanjit a hatóság gyanúja szerint bűnrészes lehet a gyilkosságban, ő azonban tagadta ezt. A rendőröknek ugyanakkor megerősítette, hogy férje és az áldozat, R. Péter régóta közeli barátok voltak, az utóbbi időben azonban megromlott a viszonyuk egy ingatlanügylet miatt. A rendőrség azt gyanítja, hogy a két férfi egy legalább 8-10 üzletemberből álló csoport tagjaként uralta a thaiföldi Szamui-sziget ingatlanpiacát, és ezen a csoporton belül alakult ki konfliktus egy több mint 100 millió forint értékű üzlet miatt.

A gyanúsított felesége szerint a férje a gyilkosság előtt Phuket üdülőszigetre ment az áldozattal, majd négy nappal R. Péter eltűnése után tért vissza a meggyilkolt férfi fehér terepjárójával. Móse David ezután állítólag eladásra hirdette meg a kocsit, és két nap múlva, november 30-án ismét távozott. Azóta a felesége sem látta, és telefonon sem tudta elérni.

A Bangkok Post szerint a thaiföldi rendőrség immár azt gyanítja, hogy a gyilkosságot csoportosan követték el, legalább három tettes érintett benne, közülük legalább egy thaiföldi. A lap szerint a rendőrök kihallgatták a gyanúsított egy másik magyar barátját is, de erről részleteket nem közöltek. Továbbra sem egyértelmű, hogy a gyilkossági ügynek hány további magyar szereplője lehet, hiszen azt már korábban közölték, hogy a rendőrséget az egyik magyar barátja értesítette az áldozat eltűnéséről. Hogy ez a barát azonos-e a gyilkos kihallgatott magyar barátjával, egyelőre kérdéses.

Magyarországon is nyomoznak

Az ügy miatt a tartományi rendőrparancsnok már értesítette a thai bevándorlási hatóságokat is, akik figyelik, hogy a gyanúsított nem próbál-e meg kiszökni az országból. Közben Budapesten az ORFK szóvivője bejelentette, hogy már Magyarországon is nyomozás folyik az ügyben, a Nemzeti Nyomozó Iroda vette fel a gyilkossági ügy fonalát.

Az ügy azért is összetett, mert a Blikk értesülései szerint a gyilkossággal gyanúsított magyar férfi letöltendő börtönbüntetés elől szökött meg Magyarországról, korábban itthon is gyilkosságért ítélték el. Az ORFK szerint pedig korábban az áldozatot is kereste a magyar rendőrség, igaz, őt nem bűncselekmény miatt, hanem mert egyszerűen eltűnt.

Fenyegető hangfelvétel jutott el a konzulhoz

A Blikk információi szerint a meggyilkolt R. Péter november elején több levelet is váltott a thaiföldi magyar konzullal, akitől kétségbeesetten kért segítséget. A vállalkozó egy hangfelvételt is elküldött a konzulnak, amelyen többek között az szerepel, amint N. Gábor megfenyegeti, hogy "megcsinálja", azaz megöli őt. A konzul válaszaiból - amelyeket a Blikk idéz - kiderül, hogy a thai hatóságokhoz irányította R.-t, ezenkívül beleegyezett, hogy a férfi időközönként telefonon jelentkezzen nála, a hangfelvétellel kapcsolatban pedig közölte vele, hogy annak fenyegető tartalma miatt hivatalból is értesítenie kell a magyar rendőrséget. "Az ön által küldött hangfelvételen kétségtelenül olyan kijelentések hangzanak el, amelyek valószínűsítik, hogy N. Gábor az ön életére tör, sőt Cs. László eltűnésével kapcsolatban is hangzanak el információk, ezért hivatalból kötelességemnek tartom a felvétel továbbítását a magyar rendőrség számára további intézkedés céljából" - írta R.-nek Endreffy Loránd konzul.