Megrázta a rádiósokat Katalin ápolónőjének halála

Vágólapra másolva!
Az ausztrál rádió vezetése szerint nem lehetett előre látni a tragédiát. A kórház azonnali hatállyal felülvizsgálja a bejövő telefonhívások kezelésének gyakorlatát.
Vágólapra másolva!

Megrázta Katalin hercegnő ápolónőjének halála azt az ausztrál rádióállomást, amelynek a munkatársai egy megtévesztő telefonhívással becsapták a 46 éves Jacintha Saldanhát. A két rádiós Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek adta ki magát a telefonban, és a terhességi rosszullétek miatt kórházban ápolt Katalin hercegnő állapota felől érdeklődött. Az ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, és bizalmas orvosi adatokat szolgáltatott ki a hívóknak.

Jacintha Saldanha volt az ügyeletes nővér a kórházban, amikor hajnali fél hatkor befutott a hívás. Az ápolónő ellen a telefonos incidens után nem indult fegyelmi eljárás, és nem is függesztették fel állásából. John Lofthouse igazgatója pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy Jacintha Saldanha "kollégái által nagyra becsült, népszerű, első osztályú ápolónő" volt.

A rádiósok műsorának sugárzását egyelőre felfüggesztették. A rádió vezetése szerint azonban olyan tragikus esemény történt, amelyet nem lehetett előre látni.

A St. James-palota - Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala - péntek este közleményben tudatta, hogy Vilmos és felesége "mélységes szomorúsággal" értesült az ápolónő haláláról. A palota szóvivője hozzátette, az udvar semmilyen módon nem tett panaszt a kórháznál a telefonos incidens után, sőt teljes támogatásáról biztosította az ausztrál rádiósok által rászedett személyzetet.

Az eset után a kórház - amely rendszeresen kezeli a királyi család tagjait - mindazonáltal bejelentette, hogy azonnali hatállyal felülvizsgálja a bejövő telefonhívások kezelésének gyakorlatát.

A hívást fogadó, most holtan talált ápolónőnek nem anyanyelve volt az angol, így valószínűleg nem érzékelte a rádiósok erőteljes - a hívás visszajátszásán jól hallható - ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó ausztrál műsorvezetőnő egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, Katalinhoz, jóllehet II. Erzsébet királynő nem a hercegnőnek, hanem Katalin férjének, Vilmos hercegnek a nagymamája.

A Scotland Yard péntek estig nem erősítette meg egyértelműen, hogy öngyilkosság történt, de a rendőrségi közlemény hivatalos szóhasználata szerint a halálesetet "nem övezik gyanús körülmények". A brit rendőrségi nyelvben ez a kifejezés mindig arra utal, hogy a hatóság feltételezése szerint az áldozat önkezével vetett véget életének.