Az RMDSZ kell Ponta kétharmadához

Vágólapra másolva!
Az abszolút parlamenti többséget is megszerezve a jelenleg kormányzó balközép USL nyerte a vasárnap rendezett parlamenti választásokat Romániában. A pártszövetség társelnöke, Victor Ponta kormányfő a választást követő első nyilatkozatában közölte, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd az RMDSZ-szel egy olyan, kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat. 
Vágólapra másolva!

A kormányon lévő román Szociál-liberális Szövetség (USL) fölényesen, mintegy 60 százalékos eredménnyel nyerte meg Romániában a parlamenti választásokat.

Az urnazárást követő exit poll eredmények alapján mind az öt, felmérést készítő román közvélemény-kutató intézet szerint 55-58,3 százalék közötti volt a balközép jellegű USL támogatottsága. Második helyen az ellenzéki jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) végzett 18-21 százalék közötti támogatottsággal, míg a harmadik az először parlamentbe jutó populista Dan Diaconescu-féle Néppárt (PPDD) lett, amely a voksok 10-14 százalékát szerezte meg.

Az RMDSZ valamennyi felmérés szerint 5 százalék körüli eredményt ért el, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig a felmérések szerint 1,16 százalékot szerzett, így nem jutott be a parlamentbe.

Victor Ponta, az USL társelnöke az urnazárás után úgy fogalmazott, hogy "az USL megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott, amit az ellenzék is elismer."

Ponta szerint a választók akarata "példátlanul egyértelmű és világos" volt, amit az USL abszolút többsége is jelez. Ponta azt is kijelentette, hogy felelősséggel viszonyul majd az ellenzékhez, amelyet tisztelni fog.

Bejelentette továbbá, hogy beszélt telefonon Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, és megállapodtak, hogy hétfőtől tárgyalásokat kezdenek egy kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat.

Később egy televíziós nyilatkozatban hozzátette, hogy beszélt már erről az USL másik két társelnökével, a liberális Crin Antonescuval és a konzervatív Daniel Constantinnal. Megegyeztek, hogy szövetséget alkotnak az RMDSZ-szel, amellyel sokszor voltak szövetségesek és ellenfelek egyaránt, de amely "egy jelentős romániai nemzeti kisebbséget képvisel". Ponta szerint Kelemen Hunor megerősítette, hogy az RMDSZ részt akar venni az USL által alakított "parlamenti és kormányzati" többségben, amely kétharmados többséggel rendelkezik majd.

Crin Antonescu szerint az USL "elsöprő győzelme" a Basescu-rezsim végleges legyőzését jelenti.

A román ellenzéki, jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) abban bízik, hogy a vasárnapi parlamenti választások végleges eredménye szerint meghaladják a 20 százalékot - jelentette ki urnazárást követően Vasile Blaga, az ARD társelnöke.

A szövetség legnagyobb erejét alkotó, Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökeként is megszólaló Blaga arra biztatta a szavazókörzetekben lévő embereiket, hogy kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást. Blaga reméli, hogy a szövetség meghaladja a 20 százalékot, hiszen az exit pollok szerint az ARD a voksok 18-21 százalékát kapta. "Ez nem diadalmas eredmény, hiszen azt a célt tűztük ki, hogy 20 százalék fölé kerüljünk, és meggyőződésem, hogy végül sikerül ezt teljesíteni - mondta Blaga.

A román központi választási iroda által közölt végleges részvételi adatok szerint a vasárnapi választáson a szavazásra jogosult állampolgárok 41,72 százaléka járult az urnák elé. A magyar szavazók aktivitása a nap közbeni jelentések szerint az országos átlagnál is alacsonyabb volt.