Eljárás indul az ausztrál rádiósok ellen

Vágólapra másolva!
Perbe foghatják a két műsorvezetőt, aki II. Erzsébet királynő és Károly herceg nevében érdeklődött egy kórházban Katalin állapotáról. Egy ápolónő a botrány miatt öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárásra számíthat az ausztrál 2Day FM rádió két lemezlovasa, Mel Greig és Michael Christian, miután a tragikus következményekkel járt és nemzetközi felháborodást váltott ki átverési akciójuk. Miután Katalin terhességi rosszullétei miatt egy magánkórházba került, a rádiósok álnéven felhívták a kórházat és a hercegnő állapota felől érdeklődtek. Egyikük II. Erzsébet királynőnek, a másikuk pedig Károly hercegnek adta ki magát, amit elhitt egy ápolónő, és kapcsolta a kért osztályt. Ott a személyzet tájékoztatást adott Katalin állapotáról, a beszélgetést pedig leadta a rádióállomás - igaz, az elhúzódó jogi konzultáció miatt nem élő adásban. Pár nappal később azonban a megtévesztett ápolónőt, a kétgyermekes Jacintha Saldanhát holtan találták otthonában, brit sajtóértesülések szerint szégyenében felakasztotta magát.

Bár a Scotland Yard hivatalos állásfoglalása szerint az ügyben felvette a kapcsolatot az ausztrál bűnüldöző hatóságokkal, a The Sun értesülései szerint viszont a két rádiós kiadatását kérték Ausztráliától, akik ellen akár emberölés miatt is indulhat per Angilában. Ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek nevezték a BBC-nek nyilatkozó jogi szakértők, hiszen nehezen lehetne bűnös szándékot bizonyítani, mindenesetre az otthoni hatóságokkal is meggyűlhet a bajuk. Ausztráliában ugyanis törvények tiltják az olyan magánbeszélgetések nyilvánosságra hozatalát, amelyet hangátviteli berendezéssel -például telefonon- folytattak, így adott esetben a rádió műsorszórási engedélyét is bevonhatja az Ausztrál Kommunikációs- és Médiahatóság (ACMA). Az adót működtető Southern Cross Austereo máris leállította a két rádiós műsorát és hétfőig reklámokat sem sugároz, de így is kétséges a folytatás, mivel a megrendelők folyamatosan mondják le hirdetéseiket. Brit és ausztrál sajtóértesülések szerint a két műsorvezető idegösszeomlás közeli hangulatban van, és gyakorlatilag bujkál a közmegvetés miatt.