Ponta: Nem akarunk magyarokat ölni

Vágólapra másolva!
Nem született még döntés a romániai választásokon győztes Szociálliberális Szövetségben (USL) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) való esetleges együttműködésről - közölte Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek, az USL társelnökének egy televíziós műsorban elhangzott nyilatkozatát idézve kedden a Mediafax hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"A döntést formális keretek között, az USL vezetőinek és a parlamenti frakcióknak a szintjén lehet meghozni. Amit mondtam, azt a Crin Antonescuval (az USL liberális társelnökével) folytatott informális beszélgetéseinkre alapozva mondtam" - magyarázta Ponta arra utalva, hogy a választási győzelem utáni első beszédében egy alkotmánymódosító kétharmados parlamenti többség közös kialakítását javasolta az RMDSZ-nek.

"Románia újraegyesítését ígértük a kampányban, valamennyi érdek képviseletét. Ezt első jelzésnek szántam, annak, hogy nem akarunk olyan többséget, amely mások leigázását szolgálja, nem akarunk magyarokat vagy PDL-eseket (demokrata-liberális ellenzékieket) ölni. Nem arra akarom használni ezt a többséget, amire Traian Basescu használta, hanem éppen ellenkezőleg, a román társadalom újraegyesítésére" - mondta Victor Ponta.

Romániában élénk politikai vitát váltott ki a vasárnapi választások után a kormányfőnek az RMDSZ-szel kapcsolatos bejelentése. A magyar szövetséggel való együttműködést egyes liberális politikusok ellenzik. Puiu Hasotti liberális kulturális miniszter arra emlékeztetett: az USL megígérte választóinak, hogy nem kormányoznak együtt a magyar szervezettel.

Crin Antonescu liberális pártelnök hétfőn este úgy nyilatkozott: továbbra is úgy véli, hogy az RMDSZ politikai ellenfélként viselkedett az USL-lel szemben, de nem lehet eltekinteni attól, hogy az RMDSZ-t érdekképviseleteként ismeri el a romániai magyar közösség.

"Vajon, ha az USL 50,6 százalékon állna, nem az RMDSZ-hez fordulnánk egy stabil kormánytöbbség, az alkotmánymódosítás vagy szükség esetén Traian Basescu államfő felfüggesztése érdekében?" - tette fel a kérdést Antonescu az RMDSZ-szel való együttműködés ellenzőihez intézve szavait.

A USL, amely a voksok 60 százalékával nyerte meg a választást, a szavazatok öt százalékát összesítő RMDSZ nélkül is rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel. Az sem kizárt, hogy az úgynevezett visszaosztás során az USL a törvényhozási mandátumok kétharmadát is megszerzi, így az alkotmánymódosításnál sem szorul rá a magyar képviselet voksaira.