Észak-Korea sikeresen fellőtte rakétáját

Vágólapra másolva!
Dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetéseivel, Észak-Korea szerda reggel útnak indította műholdat szállító rakétáját. A kísérlet sikeres volt, az amerikai rakéta-felderítő rendszer is észlelte. Japán megengedhetetlennek nevezte a rakétaindítást, a dél-koreai hadsereg fokozott készültségben van, nyugati diplomáciai források szerint pedig az Egyesült Államok a BT összehívás kérte.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea sikeresen végrehajtotta rakétakísérletét szerda reggel az után, hogy a korábbi, áprilisi kísérlete kudarcot vallott. Akkor a rakéta néhány perccel az indítás után darabokra hullott szét.

Japán és dél-koreai közlések szerint a hordozórakétát helyi idő szerint 9.49-kor bocsátották fel Észak-Korea északnyugati részén található rakétaindító terepről. A rakéta déli irányban haladva átrepült a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger, illetve az Okinawa-szigetek felett. A japán hadsereg nem adott parancsot a rakéta megsemmisítésére.

Forrás: AFP/Jung Yeog-Je
Szöulban tévében nézik a közvetítést

Mintegy másfél órával a felbocsátás után Phenjan közölte, hogy Föld körüli pályára állította első műholdját. A jelentés szerint a délutáni órákban külön műsort fognak sugározni a sikeres műholdfellövésről. "A sikeres fellövés (...) áttörés országunk tudományos technológiáinak és gazdaságának fejlődésében, és megvalósítja jogunkat a világűr békés felhasználására" - írta a hivatalos KCNA hírügynökség. "Szakembereink és tudósaink sikerrel állították Föld körüli pályára (...) a műholdat, mély tisztelettel adózva a nagy vezető, Kim Dzsong Il tanításának" - áll a közleményben. A sikeres műholdfellövés a közlemény szerint egyúttal tisztelgés az államalapító Kim Ir Szen, a jelenlegi észak-koreai vezető nagyapjának emléke előtt születésének 100. évfordulóján.

A hírügynökség szerint a rakétát helyi idő szerint szerda reggel 9 óra 49 perckor (közép-európai idő szerint 1 óra 49) bocsátották fel a szohei űrállomásról, és a műhold kilenc perccel később állt rá a Föld körüli pályára. Mostanra az USA is megerősítette, hogy az űreszköz Föld körüli pályára állt. Rakéta-felderítő rendszerük észlelte az észak-koreai rakéta indítását, egyben közölték, hogy a rakéta nem jelentett semmilyen fenyegetést Észak-Amerikára nézve. Suzan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete korábban fenyegetőzött, hogy "komoly következményei" lesznek a rakétakísérletnek.

Rendkívüli mozgolódás világszerte

Japánban és Dél-Koreában is összehívták a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését. A tokiói kormány "mélységes sajnálatát" fejezte ki a rakétaindítás miatt, "megengedhetetlennek" nevezte, határozottan tiltakozott, és az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte. Követelte az Észak-Korea elleni szankciók kiterjesztését. Nyugati diplomáciai források szerint az Egyesült Államok is a BT összehívását kérte, és a testület helyi idő szerint szerda reggel összeül New Yorkban.

Oroszország szerint ez a cselekedet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1874. számú határozatának megsértését jelenti, és növelte a feszültséget a térségben. Az orosz kormány felszólította Phenjant, ne tegyen több olyan lépést, amely ellentétes az ENSZ BT határozataival. Ugyanakkor arra inti az érintett országokat is, hogy tartózkodjanak olyan akcióktól, amelyek tovább növelnék a feszültséget a térségben.

A kínai külügyminisztérium szóvivője is higgadtságra, valamint óvatos és visszafogott reakcióra intette az érintetteket a sikeres műholdfellövést követően. Hung Lej sajnálatának adott hangot a szerdai phenjani lépés kapcsán, és a Biztonsági Tanács határozatainak betartására szólította fel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK).

Határozottan elítélte a rakétaindítást Szöul és Manila, amely sok más országhoz hasonlóan ballisztikus rakéta tesztelésének tartja a műholdfelbocsátásnak beállított kísérletet. Az dél-koreai kormány a nemzetbiztonsági tanács ülése után kiadott közleményében a vonatkozó BT-határozat megsértésének nevezte a rakétaindítást, amely fenyegeti a Koreai-félsziget és az egész világ békéjét. A dél-koreai hadsereg fokozott készültségben van, a hadihajók pedig keresik a tengerben a rakéta első fokozatát.

A magyar Külügyminisztérium is súlyos aggodalmát fejezte ki a rakétakísérlet miatt, amely közleményük szerint az ország nemzetközi kötelezettségeinek és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1718-as és 1874-es számú határozatainak nyílt megsértése. "Magyarország szorgalmazza továbbá, hogy a KNDK tartózkodjon a további destabilizáló lépésektől, amelyek tovább növelnék a feszültséget a régióban" - közölte délelőtt a külügyi tárca.

A rakétaindítás időpontja meglepetés volt

A szerdai rakétaindítás szemlátomást mindenki számára váratlan volt. Észak-Korea ugyanis hétfőn közölte, hogy hét nappal meghosszabbítja az eredetileg december 10-től december 22-ig tartó rakétaindítási időkeretet. Ráadásul műholdfelvételek alapján dél-koreai katonai források közölték, hogy a rakétát leszerelték a kilövőállásról.

Japán és dél-koreai katonai források korábbi közlései szerint az Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja. A rakéta képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját, egyebek között Los Angelest is. Phenjan októberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyugati partját elérő rakétákkal rendelkezik, ezt azonban amerikai szakértők vitatták.