Ágyúval lőtték át a füvet a határon

Vágólapra másolva!
Mexikói csempészek ágyúval lőttek át 38 kilogramm marihuánát az amerikai határon. Nem tudni, mióta használják ezt a módszert, korábban középkori stílusú katapultot is bevetettek.
Vágólapra másolva!

Mexikói csempészek szén-dioxiddal működő ágyúval lőttek át 38 kilogrammnyi marihuánával megtömött konzerveket az arizonai San Luishoz közeli mexikói határ egyik kerítésén. "Soha ezelőtt nem láttunk még ilyet" - hangsúlyozta Kyle Estes, az amerikai határőrség szóvivője, hozzátéve, hogy korábban már találkoztak katapulttal, de ilyen megoldással nem. Az átlőtt marihuána értékét 42 500 dollárra (9,2 millió forintra) becsülik.

A határőrök a múlt héten fedezték fel a gondosan megtömködött 33 darab konzervet a kerítéstől mintegy 150 méterre, az amerikai oldalon, még azelőtt, hogy a csempészek összeszedhették volna őket. Az arizonai Phoenixtől mintegy 320 kilométerre délnyugatra fekvő területeket átfésülő járőrök az ágyú működtetéséhez használt szén-dioxid-tartályt is megtalálták.

A csempészet visszaszorítását célzó intézkedések felerősödése óta a bűnözők egyre kreatívabb megoldásokkal rukkolnak elő, hogy amerikai földre juttassák illegális portékájukat - mondta Estes. Az amerikai hatóságok az elmúlt években a kerítések és a határőrök számának növelésével, valamint a pilóta nélküli drónokhoz hasonló megfigyelő eszközök bevezetésével igyekeztek megerősíteni a védelmet az arizonai-mexikói határ mentén.

A kábítószer kereskedők különböző fortélyokkal igyekeztek kijátszani a határőrséget, egyebek között ultrakönnyű, alacsonyan szálló repülőszerkezetekre erősített marihuánarakományokat lőttek át a kerítéseken középkori stílusú katapulttal. A legutóbbi eset kapcsán egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.