Orosz maffiapénzek után vizsgálódnak Cipruson

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a ciprusi pénzmosás elleni egység az orosz Kljujev-csoport által az ország bankjaiban átmosott összegek után. Az ügy az oroszok miatt áll.
Vágólapra másolva!

Az orosz Hermitage Capitaltól júliusban kapott bizonyítékok alapján kezdett nyomozásba a Mokas nevű ciprusi pénzmosás elleni egység, amely közvetlenül a főügyész alá tartozik. Az Euobserver uniós hírportál által megtekintett papírok szerint öt ciprusi bankot használtak fel a gazdasági bűnözők, hogy 6,7 milliárd forintnyi adóként befizetett pénzt sikkasszanak el. Az ügyben az Alpha Bank, a Cyprus Popular Bank, a FBME Bank, a Privatbank International és a Komercbanka érintett.

A iratokból az is megállapítható, hogy Dimitrij Kljujev, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő vezette a csoportot, rendelkezik egy ciprusi céggel. Kljujev rendelkezik fiókkal az egyik érintett banknál, és akkor járt az országban társaival együtt, amikor a pénznek lába kelt. A vizsgálat folytatásához a Mokasnak arra van szüksége, hogy igazolást kapjon Moszkvától, hogy valóban eltűnt-e a 6,7 milliárd forintnyi összeg.

A sikkasztásra eredetileg Szergej Magnyitszkij könyvelő hívta fel a figyelmet, aki a bejelentés után 2009-ben a börtönben vesztette életét. A Magnyitszkij által leleplezett, Kljujev-csoportnak nevezett bűnözői kör tagjai között orosz belügyminisztériumi vezető tisztviselőt és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tagjait is meg lehetett találni.

A Mokas vizsgálata több ok miatt is kellemetlen - írja az Euobserver. A legendásan kevéssé kíváncsi ciprusi bankok kedvelt célnak számítanak az orosz ügyfelek körében. A lap szerint 26 milliárd dollárnyi orosz vonatkozású betét fekszik az ország bankjaiban. A Magnyitszkij-ügy azonban felveti annak a kérdését is, hogy az ország bankjai által kért 11 milliárd eurós segélycsomag jó helyre megy-e. Végül pedig az ügy felszültségeket okoz az orosz-EU és az orosz-amerikai kapcsolatokban is.