Világháborút vizionál az iráni katonai vezetés

Vágólapra másolva!
 A NATO-tagállam Törökország védelme a NATO légvédelmi rakétáival világháborúhoz vezethet az iráni hadsereg vezetője szerint. A törökök a szíriai konfliktustól védenék magukat.
Vágólapra másolva!

Európát is fenyegető "világháborúhoz" vezethet a NATO Patriot rakétáinak Törökországba telepítése - jelentette ki szombaton az iráni vezérkari főnök, Hasszán Firouzabadi, az iráni egyetemi hírügynökség értesülése szerint.

A katonai vezető azt mondta, megérti, hogy Törökország szeretné biztonságban érezni magát, de szerinte a rakéták telepítési tervét ennek ellenére fel kell adnia, mert az nagyon veszélyes az emberiség, így Európa jövője szempontjából is.

Firouzabadi ugyanakkor nem említett semmilyen ellenlépést, sőt kijelentette, hogy Irán Törökország barátja - írta internetes oldalán a a Reuters hírügynökség.

A Patriot légvédelmi rakétaütegek telepítését a törökök novemberben kérték a NATO-tól, a polgárháború sújtotta Szíriával határos vidék biztonságának szavatolásához. Irán továbbra is rendíthetetlen szövetségese Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, aki ellen 21 hónapja tart a népfelkelés. A szíriai hadsereg ezalatt akcióival többször megsértette a török légteret, illetve Scud rakétákkal lőtte a határ török oldalát.

Iráni tisztségviselők már korábban is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a rakétatelepítés csak mélyíti a Közel-Kelet instabilitását, és súlyosbítja a szíriai konfliktust.