Obama szigorítaná a fegyvertartást

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerdán alelnökét, Joe Bident bízta meg, hogy összefogja a fegyverhez jutás és fegyverbirtoklás szigorításával kapcsolatos kormányzati munkát, amely különös figyelmet kapott a múlt heti iskolai lövöldözés miatt.
Vágólapra másolva!

A connecticuti Newtown egyik iskolájában a múlt pénteken egy fegyveres ámokfutó 26 embert ölt meg, köztük húsz 6-7 éves kisdiákot. Ez volt az egyik legsúlyosabb vérengzés az Egyesült Államok történetében. Azóta az országban megnőtt a forgalom a fegyverboltokban, mert a lakosok attól tartanak, jövőre jelentősen szigorítani fogják a fegyverhez jutás feltételeit, és az elérhető fegyvertípusok száma is kisebb lesz.

Barack Obama szerdán meg is kérte alelnökét, Joe Bident, hogy már januárban tegyen javaslatokat a témában. Az elnök kilátásba helyezte, hogy az amerikai Kongresszus jövőre jogszabályt is alkot a fegyverellenőrzésről. "Az Egyesült Államoknak kötelessége lépéseket tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő a múlt hetihez hasonló, értelmetlen erőszak" - hangoztatta Obama, hozzátéve, hogy bonyolult kérdésről van szó. "Tény, hogy nem előzhetünk meg minden egyes erőszakcselekményt, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudjuk folyamatosan csökkenteni az erőszakot."

Bident arra kérte, hogy kormányzati illetékesek és külső szakértők részvételével hozzon létre munkacsoportot, amely a kérdést minden oldalról megvizsgálja. Obama szerint a lakosság birtokába került lőfegyverek útját nyomon kell követni, és szigorúbban ellenőrizni kell a fegyvert vásárolni szándékozó polgárok indokait. Leszögezte, hogy nem szabad lehetővé tenni, hogy illetéktelenek fegyverhez jussanak, és meg kell szüntetni a fegyvereladásokkal kapcsolatos szabályozás esetleges hiányosságait is. Az elnök szeretné, ha újra bevezetnék a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmát, de ugyanakkor kiállt az "az ésszerű korlátok" közötti fegyverbirtoklás joga mellett.

Jövőre jogszabály készül majd a szellemi egészségi állapotra vonatkozóan is. Obama véleménye szerint a fegyverellenőrzés szigorítása nem az egyetlen lehetőség az előrelépésre, mert "ugyanolyan könnyűvé kell tenni a hozzájutást a szellemi egészséget szolgáló gondozáshoz, mint a fegyverekhez".