Észak-Korea lőheti az Egyesült Államokat

Vágólapra másolva!
Akár az Egyesült Államokat is elérheti rakétáival Észak-Korea dél-koreai szakértők szerint. Phenjan várhatóan további rakétafejlesztéseket hajt végre, Szöul közben világító karácsfonyfával bosszantja Észak-Koreát.  
Vágólapra másolva!

A közelmúltbeli sikeres észak-koreai rakétaindítás azt jelzi, hogy Phenjan immár rendelkezik olyan technológiával, amelynek révén több mint tízezer kilométeres távolságba, vagyis akár az Egyesült Államokig is el tud juttatni rakétákat - közölték vasárnap dél-koreai szakértők, akik megvizsgálták a december 12-én kilőtt észak-koreai rakéta tengerbe esett maradványait.

Elemzések és a szimulációs eljárás alapján úgy látják, a rakéta képes több mint 10 ezer kilométert repülni, 500-600 kilogrammnyi terheléssel.

Világító karácsonyfával bosszantják Észak-Koreát

Észak-Korea a nemzetközi közösség figyelmeztetésével dacolva indított rakétát tíz nappal ezelőtt, a kilövés hivatalosan az ország első műholdjának pályára állítására szolgált. Nyugaton azonban sokan katonai célú kísérletnek tartják a rakétaindítást, amely - korábbi rakétatesztekkel ellentétben - sikeres volt.

A dél-koreai szakemberek most közölt véleménye szintén az, hogy az indítás célja "inkább interkontinentális ballisztikus rakétatechnológia fejlesztése volt, mint űrkutatási célokat szolgáló rakétáé". Phenjan számára ENSZ biztonsági tanácsi határozat tiltja a rakéta-, illetve atomkísérleteket. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a phenjani állami sajtó beszámolója szerint a hét végén fogadást adott azok számára, akik hozzájárultak a sikeres rakétaindításhoz. Ezen állítólag arra szólított fel, hogy az országban fejlesszenek ki további, eltérő rendeltetésű műholdakat és nagyobb kapacitású hordozórakétákat.

Dél-Korea - a rakétaindításra adott újabb reakcióként - engedélyezte, hogy a két ország határán kivilágítsanak egy karácsonyfa alakú toronyépületet. Észak-Korea ezt provokatív lépésnek tekinti, ezért Szöul az elmúlt években nem járult hozzá, hogy a keresztény csoportok az ünnepekre kivilágítsák a déli oldalon álló épületet.