Egyiptom kiállt új elnöke mellett

Vágólapra másolva!
Népszavazást is tartottak az új egyiptomi alkotmányról, a kormányzó erőkhöz közel álló média szerint nagy többséggel fogadták el. Az ellenzék szerint csalás történt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 71 százalékos támogatással elfogadták Egyiptomban a népszavazás szombati, második fordulójában a Mohamed Murszi államfő iszlamista szövetségesei által kidolgozott, a liberális és baloldali ellenzék által hevesen bírált alkotmánytervezetet. A nem hivatalos eredményeket a Murszihoz kötődő Muzulmán Testvériség és az arab nyelvű média közölte.

A Nemzeti Megmentési Front ellenzéki koalíció egyik tisztségviselője is jelezte, hogy az ő számításaik szerint is megszavazták az alkotmányt. Az ellenzék ugyanakkor nyilatkozatban hangsúlyozta: az eredmény csalásnak köszönhető, ezért azt nem lehet elfogadni. Vasárnap délután kiadott közleményében a front azt írta, hogy az igenek győzelme a csalásoknak és szabálytalanságoknak köszönhető. Emiatt - derül ki a közleményből - a koalíció megfellebbezi majd a választási eredményt.

Az egy héttel korábbi első fordulóban kialakult 57 százalékos támogató voksarányt számítva a mostani támogatás azt jelenti, hogy a két fordulóban a résztvevők összesen 64 százaléka igent mondott a tervezetre.

A végleges számadatokról hivatalos közlés csak hétfőn várható, miután minden fellebbezést megvizsgáltak. Az első fordulóban - szintén még nem hivatalos eredmények szerint - a részvételi arány 32 százalékos volt, és a résztvevők 57 százaléka igennel szavazott. A részvételi arányt most is hasonlóan alacsonyra teszik.

Ha hivatalosan megerősítik az igenek győzelmét, két hónapon belül parlamenti választást tartanak Egyiptomban.

Az állami média jelentése szerint Murszi elnök a hétvégén közölte annak a 90 személynek a nevét, akit ő nevez ki felsőházi tagnak a parlamentbe. A helyi szabályok értelmében a 270 tag kétharmada választással kerül be a parlamentbe, egyharmadukat pedig az államfőnek kell jelölnie. Az elnöki hivatal egyik tisztségviselője elmondta, hogy a most kinevezettek 75 százaléka nem iszlamista.

Murszi hívei szerint Hoszni Mubarak elnök távozása után közel két évvel létfontosságú, hogy új alkotmány segítse az országban a demokratikus átmenetet, mert annak révén érhető el a politikai stabilitás és a gazdaság megerősödése.

Az ellenzők szerint viszont a szöveg az iszlamisták érdekeit tükrözi, nem vesz tudomást a keresztények, a nők és számos más csoport fontos jogairól. Az ellenzék további tüntetéseket helyezett kilátásba a szöveg miatt.