Megszakította karácsonyi vakációját Obama, hogy megmentse Amerikát

Barack Obama Newtownban virrasztott, megemlékezés, virrasztás
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök idő előtt tér vissza Hawaiiról a Fehér Házba, hogy egyezséget próbáljon kicsikarni az USA talpát égető legnagyobb fenyegetés ügyében. Miközben feleségét és gyerekeit hátra hagyja vakációzni, Obamának napok alatt kell megtalálnia azokat a dollármilliárdokat, amelyek nélkül az USA és a világ gazdasága is újra padlóra kerülhet.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, lerövidíti karácsonyi vakációját, és családját hátrahagyva visszatér Washingtonba - írja a Guardian. Az ünnepeket Hawaiin töltő elnök azért szánta rá magát a visszatérésre, hogy megoldást találjon az USA-t szorongató pénzügyi krízisre, amely közvetve az egész világot visszalökheti a válságba.

A megoldandó feladat nem könnyű. Röviden arról van szó, hogy az USA-nak jelenleg olyan nagy a költségvetési hiánya, amekkorát nem engedhet meg magának, de a Demokrata és a Republikánus párt mindeddig nem tudott megegyezni a szükséges megszorításokról. Ha azonban az év végéig nem találnak megoldást az úgynevezett "költségvetési szakadék" betömésére, egy korábbi jogszabály értelmében 2013 elején automatikus deficitcsökkentő rendelkezések lépnek életbe Amerikában.

Megállapodás nélkül jövőre 110 milliárd dollár értékű adóemelés lesz, az automatikusan életbe lépő kiadáscsökkentés miatt pedig 2 millió ember veszítheti el a munkanélküli segélyét. Mindez a költségvetést ugyan pályára rakná, de közgazdászok szerint akkora pofont adna az amerikai gazdaságnak, hogy az könnyen recesszióba zuhanhat, magával rántva a válságból még csak fél lábbal kikapaszkodó világot.

Obama utolsó pillanatban indított rohama Hawaiiról visszatérve nem lesz könnyű, hiszen jelenleg nincs az asztalon olyan kidolgozott javaslat, amelyről az amerikai szenátus vagy a képviselőház megállapodhat. Bár mindkét pártnak vannak elképzelései, másfél éve nem tudnak kompromisszumot kötni az ügyben, így most úgy tűnik, a körmükre ég a dolog. A legtöbb elemző szerint ezért újévig legfeljebb valamilyen átmeneti megoldást lehet keresztülverni.