Minden ötödik percben meghalt egy keresztény idén

Vágólapra másolva!
Összesen 105 ezer keresztény embert öltek meg hite miatt 2012-ben a Vatikáni Rádió szerint. Az áldozatok nem mindegyike halt azonban mártírhalált. Kereszténynek Pakisztánban, Nigériában, Szomáliában, Maliban a legrosszabb lenni.
Vágólapra másolva!

Hite miatt minden ötödik percben meghalt egy keresztény 2012-ben - közölte a Vatikáni Rádióban Massimo Introvigne, a vallásszabadságot vizsgáló olasz megfigyelőközpont koordinátora, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője.

"A világnak vannak országai, ahol misére vagy katekizmusra járni is életveszélyes. A legveszélyesebb térségek az iszlám fundamentalizmus országai, Nigéria, Szomália, Mali, Pakisztán és Egyiptom bizonyos vidékei. Továbbá a kommunista diktatúrák, élükön Észak-Koreával és az etnikai nacionalizmus uralta államok, ahol a nem az államvallást gyakorlók a nemzet ellenségeinek számítanak, mint az indiai Oriszában" - nyilatkozta Introvigne, aki David Barrett amerikai vallásszociológus által alapított kutatóközpont tanulmányaira alapozva közölte, 2012-ben 105 ezer keresztényt öltek meg hite miatt.

Az áldozatok közül azonban nem mindegyik halt mártírhalált, vagyis nem önként vállalta a halált hitéért, "de mindegyikük vallása miatt veszítette életét". "Van, ahol a keresztényeket fizikailag semmisítik meg, máshol az intolerancia, a jogi vagy a kulturális diszkrimináció célpontjai" - mondta.

Az eddigi legutolsó áldozat a pakisztáni Beludzsisztánban halt meg szerdán. A fiatal keresztény lányt otthonában lőtték le a kutatóközpont szerint.

"Az eset körülményei tisztázásra várnak, de Pakisztán a szélsőséges iszlamisták fokozatos erősödésével párhuzamosan egyre veszélyesebb a nők számára, főleg ha keresztények is" - idézték az olasz lapok Riccardo Cervellera atyát, az Asia News katolikus hírügynökség igazgatóját. Cervellera emlékeztetett, az utóbbi napokban Pakisztánban egy keresztényt élve megégettek a Korán feltételezett meggyalázása miatt.