Elpusztult Max, a svájciak kedvenc gólyája

Vágólapra másolva!
Napi 500 kilométert is képes volt repülni, 31 fiókát nevelt fel, és nyolcszor repült el Afrikába Max, a leghosszabb ideje megfigyelt svájci gólya. A kutatók által több mint egy évtizeden át nyomon követett madarat spanyolországi telelőhelyén érte a halál.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom és fél évesen elpusztult az a svájci gólya, amelynek életét hosszabb ideig figyelték meg műholdas nyomkövetővel, mint bármely más állatét a világon. A Max névre keresztelt madár a neve ellenére nőstény volt, és 1999 óta figyelték a mozgását a kutatók. Tetemét néhány napja találták meg kedvenc telelőhelyén, egy spanyolországi természetvédelmi területen, Madridtól mintegy tíz kilométerre délre, a Manzanares-folyó partján.

Az 1999 májusában kikelt fehér gólyát ugyanazon év július 5-én látták el műholdas nyomkövetővel. Az azóta gyűjtött adatok szerint Max életében jóval több mint 60 ezer kilométert repült, költözései alkalmával általában 100 és 300 kilométer közötti távolságokat tett meg naponta, de kedvező hátszél esetén 400, sőt olykor 500 kilométernyit is sikerült repülnie egyetlen nap alatt.

Az első nyolc év teleit még Észak-Afrikában, Marokkóban töltötte, de aztán Spanyolországot választotta úti céljául. Telente a Sureste természetvédelmi parkban tanyázott, bár éjszakára gyakran berepült a spanyol főváros Vallecas nevű negyedébe.

Először 2002-ben, háromévesen költött, és azóta is minden évben sikerrel felnevelt pár fiókát, összesen 31-et. Az évi átlagosan 2,8 fiókával Max termékenysége jóval meghaladta a svájci gólyák átlagát, ami 1,7 fióka évente.

Svájc legismertebb gólyája emellett hosszabb életkort ért meg, mint legtöbb fajtársa. Svájcban csak minden ötödik gólya éri meg az ivarérettséget. Max halálának okát nem sikerült megállapítani, mert más állatok már félig felfalták a tetemet - közölte a Freiburgi Természettudományi Múzeum csütörtökön.

A madarat Max Bloesch tornatanárról nevezték el, aki évtizedeken át küzdött a fehér gólyák védelméért. Csak három év után derült ki, hogy nőstény példányról van szó, de a nevén már nem változtattak.