Felgyújtották az ültetvényest a teaszedő napszámosok

Vágólapra másolva!
Elmaradt fizetésük és társaik kilakoltatása ellen tiltakozó napszámosok gyújtották fel egy teültetvényes házát az indiai Asszam államban. A férfi és felesége bennégett, a rendőrök három embert letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Több száz teaszedő napszámos támadta meg és gyújtotta fel egy teaültetvény tulajdonosának házát az indiai Asszam államban található Kunapatharban szerdán este. A munkások két hete vitában álltak a birtokossal, mivel nem kapták meg időben a fizetésüket, de a végzetes támadást az váltotta ki, hogy a tulaj két napszámost ki akart költöztetni a birtokon lévő szállásukról, előbb felszólította őket, hogy távozzanak, majd amikor ennek nem tettek eleget, rendőrt hívott rájuk, akik letartóztatták őket.

Ezután gyűlt össze körülbelül 700 ember az ültetvényes háza előtt, felgyújtották két autóját, majd a házát is, a lángok között ő és felesége is odaveszett. A rendőrség három embert tartóztatott le az eset után.

A BBC brit közszolgálati adó beszámolója szerint a tulaj ellen két éve is lázadoztak a munkások egy másik ültetvényen. Akkor a teaüzemét gyújtották fel, miután állítólag a tiltakozó tömegbe lőtt, amely egy helyi nő ellen elkövetett támadás miatt gyűltek össze.

A BBC szerint a teacserje őshazájának számító Asszamban egyre gyakoribbak a napszámosok és a teaültetvényesek közötti konfliktusok. A társadalmi felszültség gyakran kap etnikai színezetet (erről bővebben itt olvashat).