Botránygyanús képregény Mohamed életéről

Vágólapra másolva!
Képregényt adott ki a prófétáról egy francia szatirikus lap, amelynek szerkesztőségét egyszer már felgyújtották a dán Mohamed-karikatúrák leközlése miatt. Az Iszlám Konferencia provokációról beszél.
Vágólapra másolva!

Komoly kutatómunkán alapul, és egy francia-tunéziai szociológus munkája ez a képregény - nyilatkozta a 64 oldalas különkiadványról a Charlie Hebdo című hetilap főszerkesztője, aki maga készítette az összes illusztrációt. A Mohamed élete címlapján a próféta egy tevét vezetve sétál a sivatagban, és a kiadók szerint a mű muzulmán felhatalmazással készített életrajz. Maga az ötlet még 2006-ban született, amikor egy dán lapban karikatúrák jelentek meg Mohamedről, óriási felháborodást keltve az iszlám világban. Ezeket a rajzokat a Charlie Hebdo is leközölte, amiért gyújtóbombát dobtak az irodára, de az eset láthatóan nem ijesztette meg a szerkesztőket.

A képregény bemutatásáról az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is tudósított, majd az esetre reagálva az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) felszólította a világ muzulmánjait, hogy reagáljanak visszafogottan a lázításra, és ne engedjenek a provokációnak. Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára ugyanakkor felszólította a francia hatóságokat, hogy tegyenek jogi lépéseket a hetilap ellen.