Vágólapra másolva!
A szokatlan hideg miatt újra megjelent Kínában a H1N1-vírus, ketten meghaltak.
Vágólapra másolva!

Két nő halt meg Pekingben az elmúlt tíz napban a H1N1-vírus okozta influenzában - jelentette vasárnap a kínai média, emlékeztetve arra, hogy a fővárosban két éve nem okozott halált ez a vírusfajta. Egy 65 éves rákos beteg pénteken, illetve egy 22 éves vidéki nő december 27-én halt meg. Mindketten kínaiak voltak.

Teng Jing, a pekingi betegségmegelőzési központ vezetője szerint a kínai fővárosban az influenzás megbetegedések száma öt év óta a legmagasabb, és az esetek többségében a H1N1-vírus okozza a betegséget. Ez összefügg szerinte azzal, hogy Pekingben, illetve Kína nagy részén hetek óta rendkívül alacsony hőmérsékleteket mérnek.

2009-ben a H1N1-influenzavírus sertéseredetű törzse világjárványt okozott, a fertőzés az Egyesült Államokban és Mexikóban ütötte fel a fejét, és hat hét leforgása alatt elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mintegy 18 500, laboratóriumi tesztekkel igazolt halálesetet jelentettek az illetékes nemzeti járványügyi hatóságok.

Amerikai kutatók szerint a WHO által közölt adat erősen alábecsült, mert nem mindenkitől vettek mintát, aki meghalt influenzában, illetve a vírus a halál időpontjában sok esetben már ki sem mutatható.

A tavaly júniusban közzétett amerikai jelentés szerint a 2009 áprilisától eltelt tizenkét hónapban a H1N1-influenza körülbelül 284 ezer halálesetet okozott, sőt az áldozatok száma meghaladhatta akár a félmilliót is. Az amerikai kutatók szerint az áldozatok 80 százaléka 65 évesnél fiatalabb volt, miközben a szezonális influenzajárványok főként az idősebb embereket sújtják.