Júliusi baba lesz Katalinék gyereke

Vágólapra másolva!
A hercegi pár hivatalosan is bejelentette, hogy júliusra várja első közös gyermekét. Katalin hercegnő állapota folyamatosan javul.
Vágólapra másolva!

Katalin hercegnő és Vilmos herceg hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy júliusra várják első gyereküket. A hercegnő állapota folyamatosan javul, amióta december elején heveny terhességi rosszullétek miatt a VII. Edward kórházba szállították.

A hivatalos tájékoztatás szerint Katalin a hyperemesis gravidarum nevű tünetegyüttestől szenvedett. Ez - ahogy a brit lapoknak nyilatkozó szakorvosok elmondták - a várandós nők 0,5-1 százalékát érinti, vagyis sokkal ritkább a terhesség korai szakaszára jellemző "normál" rosszulléteknél, és azért igényel minden esetben kórházi kezelést, mert fennáll a páciens kiszáradásának vagy esetleg kóros fogyásának veszélye.

Vilmos tavaly áprilisban esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak. Az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő szintén júliusban született.

A hercegi pár első gyermeke lesz a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő harmadik olyan leszármazottja, aki majd örökölheti a koronát. A trónöröklési sorban ugyanis a királynőt fia, Károly walesi herceg követi, utána pedig Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, vagyis Vilmos következik. A brit kormány által nemrégiben elindított reformfolyamat alapján Vilmos és Katalin első gyermeke mindenképpen az Egyesült Királyság uralkodója lesz édesapja után, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik. A tervezett törvénymódosítások ugyanis várhatóan felszámolják azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére. A módosítások után az sem lesz akadálya a majdani hercegi utód megkoronázásának, ha történetesen katolikus házastársat választ magának.