Elrendelték a pakisztáni kormányfő letartóztatását

Vágólapra másolva!
Korrupciós vádak miatt elrendelte a pakisztáni legfelsőbb bíróság a miniszterelnök letartóztatását. A kormánypárt a vele szemben álló hadsereg vezetését sejti a háttérben.
Vágólapra másolva!

Korrupciós vádak miatt elrendelte a pakisztáni legfelsőbb bíróság Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök letartóztatását. A politikust 15 társával együtt vádolják vesztegetéssel 2010-es, erőművek létesítésével kapcsolatos ügyekben, amikor Asraf még víz- és energiaügyi miniszter volt. A BBC brit közszolgálati adó híroldala szerint egyelőre nem valószínű, hogy lemondatják posztjáról a kormányfőt, aki tagadja bűnösségét.

Eközben Muhammad Tahir ul-Kadri szúfi imám több tízezres tüntetést szervezett a kormány távozását követelve. A tüntetők örömkönnyekben törtek ki, amikor értesültek a legfelsőbb bíróság döntéséről.

A kormányfő egyik tanácsadója, Favad Csaudri szerint a bíróság döntése mögött a Pakisztáni Néppárt (PPP) vezette kormánnyal évek óta konfliktusban álló legfelsőbb bíróság és a hadsereg vezetése közötti együttműködés áll. A letartóztatásról szóló rendelet kiadása éppen egybeesik a fővárost, Iszlámábádot már két napja megbénító tömegtüntetéssel, amelyet a - kormány gyanúja szerint a hadsereg támogatását élvező - tekintélyes vallási vezető és politikus, Kadri felhívására szerveztek.

Kadri, aki néhány hete tért haza Kanadából, korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolja a kormányt, és gyors intézkedéseket követel, amelyek biztosítják a május közepén várható általános választások tisztaságát, és az anyagi javak igazságosabb szétosztásához vezetnek. A vallástudós azt is közölte: a tüntetők nem hagyják el Iszlámábádot, amíg nem teljesülnek a követeléseik. A miniszterelnök szerint Kadri követelései alkotmányellenesek.

A legfelsőbb bíróság kedden arra utasította a hatóságokat, hogy 24 órán belül vegyék őrizetbe Asrafot és további 15 embert. A vád szerint a szóban forgó személyek kenőpénzt adtak, illetve fogadtak el, amikor szerződést kötöttek áramtermelő üzemek létesítéséről.