Vizsgázó diákok tucatjait robbantották fel Aleppóban

Szíria, Aleppo, merénylet az egyetemen, robbantás
Vágólapra másolva!
Robbanások rázták meg a szíriai Aleppó egyetemét kedden. A feltehetően rakétatalálatok okozta detonációknak akár 82 halálos áldozata is lehet.
Vágólapra másolva!

Akár 82 halottja is lehet annak a robbanásnak, amely az aleppói egyetemen történt kedden. Az állami SANA hírügynökség szerint a merényletet a vizsgaidőszak első napján követték el, az áldozatok többsége diák. Az áldozatok magas számáról a tartomány kormányzója számolt be, és megerősítette az aleppói egyetemi kórház egyik orvosa is, de egy szíriai emberi jogi megfigyelőszervezet 52-re tette az áldozatok számát.

Az állami televízió szerint terroristák lőttek ki rakétákat az egyetemre, a jogvédők azonban azt állítják, harci gépekről származnak a rakéták. A BBC brit közszolgálati adó híroldala szerint a robbanás az építészeti kar és a kollégiumok közötti területen történt.

Aleppóban folyamatosak a harcok a kormányerők és a lázadók között, gyakran fordulnak elő bombázások mindkét fél részéről. Az egyetem a kormány által ellenőrzött városrészben található. A brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights (szíriai emberi jogi megfigyelőközpont) két robbanásról és több tucat áldozatról számolt be.

Az állami televízióban bemutatott képeken több lángoló jármű és egy holttest volt látható.

A lázadók korábban többször is követtek el robbantásos támadásokat kormányhivatalok ellen Aleppóban. Októberben 34 áldozata volt a város főterén történt robbantássorozatnak. Az ENSZ szerint eddig legalább 60 ezer halottja van a 2011 márciusában, rezsimellenes tüntetésekkel kezdődött felkelésnek.