Vérfürdőbe torkollt az algériai túszdráma

ALgéria, túszdráma, túszejtés, Mokhtar Belmokhtar videóüzenete az ANI mauritániai hírügynökség felvételén, Al-kaida
Vágólapra másolva!
Túszok és túszejtők is meghaltak csütörtökön abban az algériai katonai akcióban, amelyben több tucat külföldi túszt és több száz algériai munkást fogvatartó iszlamista fegyvereseken ütött rajta a hadsereg. Az áldozatok számáról és az akció befejeztéről egész nap ellentmondásos hírek érkeztek, maguk a túszejtők több mint 30 fogoly megöléséről számoltak be.
Vágólapra másolva!

Tragédiába torkollt csütörtökön az a szabadítóakció, amelynek során az algériai hadsereg ostrom alá vette azoknak túszejtő iszlamistáknak az állásait, akik szerda reggel óta több tucat külföldi és még több algériai munkást ejtettek foglyul egy sivatagi gáztelepen. Az áldozatok számáról ugyanakkor egész nap ellentmondásos hírek érkeztek különböző forrásokból. Mohamed Szaid algériai tájékoztatási miniszter csütörtök este számok említése nélkül arról beszélt, hogy a művelettel sok túszt sikerült kiszabadítani, de több halálos áldozat is van. Az algériai állami televízió négy külföldi túsz haláláról, és összesen 13 sebesültről számolt be. A túszokat fogva tartó iszlamisták korábban ugyanakkor azt közölték, hogy a helikopterrel végrehajtott csapásban meghalt Abu el-Baraa nevű parancsnokuk és 15 társuk, de életét vesztette 35 túsz is.

Az AP hírügynökség összesítése szerint norvég, amerikai, brit, japán, maláj, ír, francia és román alkalmazottak voltak a külföldi foglyok.

A szomszédos Mauritánia állami hírügynöksége, a túszejtőkkel telefonos kapcsolatban lévő ANI úgy tudja, hogy hét külföldi túsz életben maradt az algériai hadsereg légitámadása után is, 35-öt viszont megöltek. Estére megszakadt az összeköttetés az ANI és a túszejtők között. A hírügynökség szerint a támadás után két amerikai, három belga, egy japán és egy brit állampolgár még mindig az iszlamisták fogságában van. A France 24 francia hírtelevíziónak egy fogságban lévő francia állampolgár telefonon azt mondta, hogy a túszejtők nagyon jól fel vannak fegyverezve, és több túlélő túszt is arra kényszerítettek, hogy vegyenek fel robbanószerrel megrakodott öngyilkos öveket.

Az algériai hírügynökség szerint 4 külföldi túszt, köztük két skótot, egy franciát és egy kenyait sikerült kiszabadítani az akcióval. Később az ír külügyminisztérium közölte, hogy egy ír állampolgár is megmenekült. Az algériai hírügynökség szerint kiszabadult mintegy 600 algériai munkás is, akiket szintén a fegyveresek tartottak fogva. A támadók szerdán még azt állították, hogy az algériai olajmunkásokat maguktól elengedik, csak a külföldi túszokra van szükségük. Csütörtökre azonban egyértelművé vált, hogy az algériaiak sem tudták elhagyni a telepet.

Forrás: AFP/Kjetil Alsvik
A túszdráma helyszíne az algériai sivatagban

A támadók összesen 41 külföldi állampolgárt, köztük amerikaiakat, briteket, franciákat, norvégokat, japánokat és több más ország olajipari munkásait is fogva tartották. Arról nem voltak korábban pontos számok, hogy hány algériai munkás került fogságba, több hírügynökség is 600-as számról írt. A külföldiek közül 15 túsznak algériai források szerint még a rajtaütés előtt sikerült megszöknie, de egyelőre lehetetlen megerősíteni az áldozatok számát és nemzetiségét. Ha azonban tényleg csak öt embert sikerült megmenteni, az azt jelenti, hogy rengeteg külföldi veszhetett oda.

Ellentmondásos hírek érkeztek csütörtök délutántól arról is, hogy a katonai művelet befejeződött-e estére vagy sem: a Le Monde szerint délután öt óra körül befejeződött, az AFP francia hírügynökség viszont arról írt, hogy 5 órakor indult csak a szárazföldi akció. Az algériai miniszter az utóbbit erősítette meg, amikor azt mondta kora este, hogy "az akció még folyamatban van". Az APS helyi hírügynökség csütörtök késő esti jelentése ugyanakkor már arról írt, hogy befejeződött az akció.

Az algériai túszválság miatt James Cameron brit miniszterelnök elhalasztotta péntekre tervezett hollandiai útját. A kormányfő hivatalának csütörtök esti közlése szerint Cameron pénteken hazájában marad, hogy folyamatosan figyelje a túszdráma fejleményeit, amelyben angolokat is foglyul ejtettek. A miniszterelnök a nap folyamán már jelezte, hogy tudomása szerint a túszejtés algériai helyszínén "nagyon rossz a helyzet", és a briteknek rossz hírekre kell felkészülniük.

Helyi jelentések szerint a hadsereg először levegőből támadta a túszejtőket, katonai helikopterek lőtték a fegyveresek állásait. A France 24 francia hírtelevízió úgy tudja, hogy az algériai hadsereg egyszerre 3 irányból indított légi támadást a gáztelep ellen: lőni kezdtek egy gázfúró állomást, a munkások lakhelyéül szolgáló részeket és egy autóbuszt is, amelyen a túszejtők éppen foglyokat szállítottak a létesítmény egyik részéről a másikra. Az akciót az algériai hadsereg vezeti, Obama állítása szerint szerdán segítséget ajánlott Algériának, de a helyi kormány elutasította azt.

A túszejtők, akik az Algériával szomszédos Maliban indított francia hadműveletek leállítását követelték túszaik életéért, komoly veszteségeket szenvedtek. A Reuters szerint összesen 14 túszejtő halt meg. A fegyveresek korábban figyelmeztettek: a nyílt terepen található gázlétesítményben ugyan könnyű célpontjai lehetnek a hadsereg támadásának, de egy fegyveres akció szörnyű következményekkel járna, túszaikat ugyanis egytől egyig kivégeznék.

Légi csapás és gyalogsági roham

Az algériai állami hírügynökség már kora délután arról számolt be, hogy a gázlétesítményt a hadsereg sikeresen elfoglalta. Ezt azonban nem sokkal később kétségbe vonták francia és brit értesülések, amelyek szerint csak a bejelentés után indult meg a valódi, gyalogsági támadás a túszejtők ellen. A Sky News úgy tudja, hogy a légi támadások után a gyalogsági támadás is több irányból indult meg a telep ellen. Közben szintén a Sky News beszámolt egy nagy robbanásról is, ami a telepen történt, de azt nem tudta megmondani, hogy mi robbanhatott fel.

A katonai akció nem volt váratlan, algériai vezetők ugyanis már korábban egyértelművé tették, hogy nem tárgyalnak terroristákkal. Korábban az algériai kormány azt is jelezte, hogy szabadítóakcióban gondolkodik: amerikai és francia diplomatákkal is tárgyalt arról, hogyan lehetne külföldi segítséggel végrehajtani a rajtaütést. Az Egyesült Államok délutánig csupán egy pilóta nélküli repülőt vezényelt a területre, hogy tájékozódjon. Bár a túszok országainak kormányai, köztük Norvégia és Japán is arra kérte Algériát, hogy a fogságba esett külföldiek biztonságát helyezze előtérbe, úgy tűnik, nem sikerült megmenteni őket. Spanyolország elővigyázatosságból elkezdte kimenekíteni állampolgárait az országból.

Forrás: AFP/ANI
Mohtar Belmohtar milíciavezér emberei lehettek a túszejtők

A megtámadott gáztelepet az algériai állami olajvállalat, a Sonatrach közösen üzemeltette a norvég Statoil és a brit BP vállalattal, ezért tartózkodott sok norvég, brit és amerikai állampolgár a helyszínen a túszejtéskor. A túszejtő milíciákat továbbra sem sikerült egyértelműen azonosítani: ők magukat az al-Kaida tagjainak nevezték, de számos forrás szerint Mohtar Belmohtar algériai milíciavezér csapatáról van szó.

Belmohtar egy évvel ezelőttig volt az al-Kaida észak-afrikai szárnyának vezetője, de később egy belső konfliktus miatt saját brigádot alapított, és elszakadt a terrorszervezettől. A támadásban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint meghalt az észak-afrikai al-Kaida egyik vezetője, Abu al-Bira, akit sokan Mohtar Belmohtar helyettesének tartanak.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.