Több száz túszuk volt az algériai emberrablóknak

Vágólapra másolva!
Még mindig fogva tartanak 7 embert a kelet-algériai Amenasban a radikális iszlamisták. Az algériai hadsereg eddig 650 túszt szabadítottak ki. A kiszabadult túszok beszámolói szerint a túszejtők élő pajzsként használták a külföldieket, és elsősorban rájuk vadásztak. Jól ismerték a terepet, és akcentussal beszéltek, úgyhogy valószínűleg nem algériaiak voltak.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 650 túszt szabadítottak ki az Algéria keleti részén, Amenasban fekvő gázgyárból, amit vallási radikálisok foglaltak el a héten - írta a BBC. A túszok közül 573 algériai, 132 pedig külföldi munkás. Pénteken újabb akció indult, amelyben az algériai állami hírügynökség szerint újabb 12 embert öltek meg, és péntek estére már csak hét túsz maradt a támadók kezében. Az algériai hadsereg csütörtökön megrohamozta a gáztelepet, a támadásban legalább négy ember meghalt, pedig az állami APS hírügynökség szerint békésen akarták rendezni a helyzetet. A túszokat a hatalmas kiterjedésű telep különböző pontjain tartották fogva. A gázellátást kikapcsolták, nehogy felrobbanjon minden - írja a BBC.

Forrás: MTI/AP/DigitalGlobe

A francia televíziók pénteken több olyan riportot is közöltek, amelyben túlélők nyilatkoztak a csütörtöki túszdrámáról. Ezek szerint robbantásokkal, folyamatos lövöldözéssel és áramszünettel kezdődött az egész, a szaharai földgáztelepre behatoló iszlamista fegyveresek elsősorban külföldieket kerestek.

A CIS Catering francia élelmiszer-ellátó és szállásadó vállalatnak a telepen dolgozó mind a 150 alkalmazottja túlélte a túszejtő akciót. A cég egyik francia munkatársa, Alexandre Berceaux az Europe 1 rádión elmondta, hogy amikor az akció szerda hajnalban elkezdődött, "rengeteg lövést lehetett hallani. Beindították a riasztást, amely szerint mindenkinek ott kell maradnia, ahol éppen van. Nem tudtam, hogy ez próbariasztás vagy pedig igazi [...] Erre senki nem számított. A telep biztosítva van. A katonai erők állandóan jelen vannak" - idézi a riportot az MTI.

A francia férfi ezek után negyven órát töltött elbújva a szobájában. "Az ágy alatt voltam, deszkákkal elbarikádoztam magam. Volt egy kevés ételem és italom, nem tudtam, mennyi ideig fog ez az egész tartani" - mondta a szemtanú, aki úgy véli, hogy algériai katonák mentették meg az életét. "Zöld ruhás katonák voltak, valószínűleg algériaiak. Kollegáimmal jöttek, csak ezért nyitottam nekik ajtót" - mondta. Három angolnak is sikerült elbújnia az álmennyezetben, valamint egy sérültet is találtak a katonák, akit azonnal kórházba szállítottak.

A France Info hírrádióban egy algériai mérnök ezt mondta: "Hirtelen lövések dördültek, majd robbanások hallatszottak, semmit nem értettünk. Teljesen sötét lett. Áramszünet. Betörték a szobák ajtaját, azt kiabálva, hogy külföldieket keresünk, az algériaiak elmehetnek. A külföldieket megkötözték." A szemtanú szerint a túszejtők algériai és líbiai akcentussal beszéltek.

Az RFI rádió egy algériai túszt szólaltatott meg, akit csütörtökön elengedtek az iszlamisták. "Ébredéskor először gépfegyverropogást hallottunk, már benn voltak a telepen. Több mint fél órán át tartott." "Terroristák voltak, és azt mondták, a külföldiekre vadásznak. Ketten voltak az ajtó előtt, afgán ruhában, szakállasok. Az egyik nem algériai akcentussal beszélt. Amikor látták, hogy az algériai hadsereg támadásra készül, politikát váltottak. Szétválasztották a túszokat, külön a külföldieket, az algériaiakat pedig a társalgóba küldték. Azóta nincs hírem a külföldi kollégákról. Őket használták pajzsként" - mondta.

A Le Monde című napilap internetes oldalán egy szemtanú elmondta, hogy az iszlamisták először egy buszt támadtak meg, amely a repülőtérre indult a telepről. "A telephez egy kisebb csendőrségi laktanya kapcsolódik. A csendőrök nem tudták visszaverni a támadást. Az egyik külföldi a katonai egyenruhásoknál keresett menedéket. De azok terroristák voltak, akik azért öltöztek be, hogy megtévesszék a helyszínen az embereket" - idézte a lap a szemtanút. Az alkalmazottak többsége a szemtanú szerint a szobájában maradt biztonsági okokból, mert támadás esetén a biztonsági előírás szerint mindenkinek el kell bújnia a szobájában. "Miután ellenőrzésük alá vonták a telepet, átfésültek minden szobát, de elsősorban külföldieket kerestek" - tette hozzá.

"A terroristák között volt egyiptomi, tunéziai, algériai, egy fekete bőrű nigériai vagy mali. Képtelenség megmondani, pontosan hányan voltak. Az egyikük kiválóan beszélt angolul" - folytatta a szemtanú, aki szerint "az iszlamisták nagyon felkészültek voltak, jól ismerték a telepet és a szemben lévő komplexumot, az üzemben rögtön az után leállították a termelést, hogy átvették az ellenőrzést.