Franciaországot betemette a hó

Vágólapra másolva!
Fél napja folyamatosan havazik Franciaországban, az ország jelentős részén megbénult a közlekedés. A párizsi reptéren budapesti járatokat is töröltek, a fővárosban szünetel a tömegközlekedés a felszínen.
Vágólapra másolva!

Megbénult a közlekedés vasárnap Franciaország jelentős részén a több mint 12 órája tartó havazás miatt.

A polgári légi közlekedési igazgatóság kérésére a párizsi repülőtereken már korábban törölték a járatok negyven százalékát. A Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtérről vasárnap minden tengerentúli járatot elindítottak, ezért elsősorban az Európába induló járatokat, köztük a budapestieket érintik a törlések.

Párizsban a teljes felszíni tömegközlekedés szünetel az időjárási viszonyok miatt, és gépkocsival is nagyon nehéz a fővárosi utakon haladni. Az állami vasúttársaság (SNCF) azt közölte, hogy a vonatok legalább 25-40 perces késéssel közlekednek országszerte.

A meteorológiai intézet 53 megyében adott ki riasztást az országnak a középső, észak-déli irányú széles tengelyén. A legerősebben a fővárosban és környékén, a középső országrészben, északon és a Pireneusok környékén havazik, ezeken a területeken szombat este óta 15-20 centiméteres hótakaró alakult ki. Nyugaton és az északkeleti vidékeken elsősorban ónos eső okoz fennakadásokat a közlekedésben.

A közlekedési akadályok ellenére Párizsban a fotósok és a gyerekek nagy örömmel fogadták, hogy délutánra megmaradt a hó. A hóemberépítés és a szánkózás ugyanis a legnagyobb ritkaságnak számít a francia fővárosban.