Vágólapra másolva!
Kivégzésekhez használt méreg gyártásába fogott Vietnam, mert az ország külföldi partnerei nem szállítanak szereket. Több mint ötszázan várnak a büntetés végrehajtására - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

Több mint ötszáz bűnöző várakozik a kivégzésre a halálos injekciókból kifogyott Vietnamban. Az ország 2011-ben felhagyott a golyó által történő kivégzéssel, a módszer drága voltára és a halálbüntetést végrehajtókra rótt lelki teherre hivatkozva.

Az ország kiépítette az injekciós halálbüntetés végrehajtására alkalmas helyeket, kiképezte a személyzetet, ám nem tud a törvény által megkívánt háromlépcsős szert vásárolni. A beszerzési forrás az EU lehetett volna, ám szigorú szabályokhoz kötik a halált okozó vagy kínzásra használható szerek exportját.

Tran Dai Quang, az ország közbiztonsági minisztériumának vezetője szerint a törvény módosításával fogják lehetővé tenni, hogy vietnami mérgek is használhatók legyenek a halálbüntetés során. Bővebb információt azonban nem árult el a miniszter arról, hogy milyen szereket terveznek bevetni.

A kormány egyes tagjai javasolták, hogy átmenetileg térjen vissza az ország a golyó általi kivégzéshez, hogy megelőzzék a halálbüntetésre várók feltorlódását. Vietnamban nemi erőszakért, kábítószercsempészetért és korrupcióért is kiszabhatják a legsúlyosabb büntetést. Egy képviselő ezért azt javasolta, hogy a halálbüntetést tartsák meg a legsúlyosabb bűntettekre.