Indiában életfogytiglan járna nemi erőszakért

Vágólapra másolva!
A nemi erőszak szigorúbb büntetését javasolta egy különleges kormányzati bizottság. A javaslat értelmében a nemi erőszakért akár életfogytiglani börtönt is kaphatnak az elkövetők, amit nem lehetne csökkenteni. A többi büntetési tételt is szigorítanák.
Vágólapra másolva!

A szexuális bűncselekmények elkövetőire kiszabható büntetések szigorítását javasolta az a bizottság, amelyet az indiai kormány hívott életre egy diáklánnyal szemben elkövetett csoportos nemi erőszak nyomán. A bizottság egyik tagja, Gopal Szubramanium szerdai sajtóértekezletén úgy foglalt állást, hogy a csoportos nemi erőszak maximális büntetési tétele, az életfogytig tartó börtönbüntetés nem lenne csökkenthető, vagyis aki ilyen bűncselekményt követ el, annak élete végéig rács mögött kellene maradnia.

A jelenleg érvényben lévő büntető törvénykönyv értelmében a csoportos nemi erőszak minimális büntetési tétele tíz év börtön, a kiróható legsúlyosabb büntetés pedig életfogytiglani börtön, de nyitva hagyja a lehetőséget a büntetés felfüggesztésére vagy a feltételes szabadon bocsátásra.

A háromtagú bizottságot december végén állították fel a civil társadalom felhívására, amely hatékonyabb védelmet követelt a nők számára a 23 éves egyetemista lány ellen Újdelhiben december 16-án elkövetett csoportos nemi erőszak nyomán. A lány halálát okozó bűncselekmény óriási társadalmi visszhangot keltett.

A legfelsőbb bíróság korábbi elnöke, J.S. Verma által vezetett bizottság ugyancsak szigorúbb büntetést, maximum hétévi börtönt javasolt nők "vetkőztetéséért", három évet zaklatásért, négy évet fogdosásért és hét évet "kukkolásért". A bizottság azt is javasolta, hogy büntessék meg azokat a rendőröket és más állami tisztviselőket, akik nem lépnek fel a nők elleni erőszak elkövetőivel szemben. Javasolta továbbá a kormánynak több bíró kinevezését, hogy csökkentsék a büntetőügyekben való elmaradást.

Manmohan Szingh miniszterelnök hivatala egyelőre nem kommentálta a bizottság javaslatait.